Radio Vaticana: meer Korte Golf richting Oekraïne en Rusland

Radio Vaticana zal vanaf vandaag, 21 maart haar korte-golfuitzendingen naar Oekraïne en Rusland uitbreiden. Naast de twee dagelijkse uitzendingen (‘s middags en ‘s avonds) in het Russisch en in het Oekraïens, zullen twintig minuten worden toegevoegd in de ochtend zowel richting Moskou als richting Kiev.

“Dit besluit is genomen om in deze tijd waarin de oorlog woedt, beter te kunnen beantwoorden aan onze missie: het aan de hele wereld brengen van hoop, het woord van de paus en het lezen van de feiten in licht van het Evangelie”, aldus Massimiliano Menichetti, chef van Radio Vaticana – Vatican News.

“Dezer dagen proberen wij troost te bieden aan hen die lijden en te zorgen voor tijdige informatie. Dat doen we dankzij een netwerk van rechtstreekse contacten, dat ook door onze gezanten wordt ondersteund.”

Korte-golfradio maakt gebruik van korte-golfradiofrequenties. Deze frequenties maken het mogelijk over duizenden kilometers uit te zeden, waardoor korte-golfradio moeilijk te censureren is door overheden. In het verleden zetten vooral de communistische regimes stoorzenders in om uitzendingen die hen niet welgevallig waren moeilijk mof niet te volgen maakten.

Radio Vaticana is de officiële omroep van de Heilige Stoel. Opgericht in 1931 door Guglielmo Marconi, worden de programma’s thans aangeboden in 47 talen, en uitgezonden via de korte golf, DRM, middengolf, FM, satelliet en het internet.

De programmering wordt verzorgd door meer dan 200 journalisten in 61 landen. Radio Vaticana produceert meer dan 42.000 uren gelijktijdige uitzendingen van internationaal nieuws, religieuze vieringen, verdieping en muziek.

In 2015 besloot paus Franciscus de betrekkelijke eigenstandigheid van Radio Vaticana op te heffen door haar onder te brengen bij het Secretariaat voor Communicatie.In 2015 besloot paus Franciscus de betrekkelijke eigenstandigheid van Radio Vaticana op te heffen door haar onder te brengen bij het Secretariaat voor Communicatie.

lees ook ons eerder bericht bgv de 90e verjaardag van Radio Vaticana

bron: kro-ncrv.nl/katholiek

beeld: Vatican News