“Het Westen ontwaakt: onder Poetin is Rusland geen normale staat”

23 MRT 2022   VIDMANTAS ŠIMKŪNAS SJ   –   ESSAY   –   EUROPA

Vidmantas Šimkūnas SJ sloot zich tijdens de Sovjetbezetting van Litouwen aan bij de ondergrondse jezuïetenorde. Hij kijkt met grote bezorgdheid naar de toekomst, maar ziet ook tekenen van hoop.

Onze hoofdstad Vilnius was en is een multi-etnische, multiculturele en multiconfessionele stad. Op slechts een paar honderd meter van ons jezuïetenhuis bevinden zich tenmeinste drie orthodoxe kerken, één orthodox klooster, een Grieks-katholiek klooster en kerk, een Wit Russische gemeente en enkele lutherse kerken.

Beide bezettingsideologieën hadden tot doel Litouwen af te scheiden van het katholieke Westen

Sinds 1991, het moment dat de jezuïetenorden in Litouwen opnieuw werd gelegaliseerd, heeft zich een actieve Russischtalige katholieke gemeenschap gevormd in de St. Casimir’s kerk (de jezuïetenkerk). Deze bestaat uit mensen van verschillende nationaliteiten met Russisch als moedertaal.

Veilig aan de andere kant van het IJzeren gordijn

Het eerste wat wij voelen wanneer wij zien wat er vandaag in Europa gebeurt, is natuurlijk grote bezorgdheid en het goede gevoel dat wij veilig aan de andere kant van het ‘IJzeren Gordijn’ zijn. Dit ‘gordijn’ moet niet alleen worden opgevat als een politieke grens, maar ook als een grens van mentaliteit en identiteit. Het beeld van de mens is verschillend aan elke kant van deze grens.

lees het volledige essay op igniswebmagazine

……….

Rusland onder het bewind van Poetin is geen normale staat

Wij zijn op zoek naar tekenen van hoop en zijn blij dat die zich vermenigvuldigen. Een van deze tekenen is het ontwaken van West-Europa, dat tot het inzicht lijkt te zijn gekomen dat Rusland onder het bewind van Poetin geen normale staat is. De leider van dit regime heeft zichzelf in een hoek gemanoeuvreerd waaruit hij geen uitweg meer ziet.

Een andere hoop die wij koesteren is de mentaliteitsverandering in Rusland zelf.

beeld: youtube.com