Kardinaal Eijk steekt Oekraïense gelovigen een hart onder de riem

Kardinaal Willem Eijk heeft zondagavond 6 maart in de Utrechtse Aloysiuskerk gesproken tot de Oekraïense gemeenschap en de Oekraïners een hart onder de riem gestoken. Dat deed hij namens de bisschoppen en de Utrechtse geloofsgemeenschap.

De Aloysiuskerk is in Utrecht is het thuis van de Oekraïense Grieks-katholieke kerk. Eijk sprak voorafgaand aan de wekelijkse viering. In de kerk waren naar schatting zo’n tachtig mensen, voornamelijk vrouwen samengekomen. Eijk was in gezelschap van onder meer voorganger Mykola Butsiak (rechts op de foto) en pastor Hans Boogers. De kardinaal bad met de kerkgangers onder meer om kracht en wijsheid voor president Zelenski en voor de burgers en militairen die bereid zijn grote risico’s te lopen en voor zielenrust voor hen die de dood vonden.

Aloysiuskerk

Eijk sprak zijn diepe medeleven uit met de Oekraïense bevolking. Hij noemde het hartverscheurend dat gezinsleden noodgedwongen van elkaar worden gescheiden en indrukwekkend dat vaak zeer jonge mannen de wapens hebben opgenomen en kans hebben gezien om de Russische invasie te helpen vertragen. Hij betreurt de levens van mensen die veel te vroeg bruut een einde vonden. ‘Nederland leeft met u mee’ aldus de kardinaal en hij verwees naar de klokken die een paar dagen eerder door het hele land luidden op Aswoensdag, 2 maart. De aartsbisschop sprak zijn zorg uit voor de vluchtelingen en hun families en dierbaren die in angst en zorg zitten en de slaap niet kunnen vatten. Hij prees de onverzettelijkheid van de Oekraïners.

De toespraak van de aartsbisschop werd simultaan vertaald. Gezamenlijk werd gebeden om vrede. In gebed deed de kardinaal een beroep op de maagd Maria en de heilige Michael, beschermengel van rechtvaardigheid, genade en gerechtigheid.

beeld: deroerom.nl / Liesbeth de Moor

vlnr. pastor Hans Boogers, diaken, kardinaal Eijk, pastor Mykola Butsiak