Moskou plant bijeenkomsten van Kyril I en Franciscus

Nog dit jaar?

De Russisch-orthodoxe kerk is voorstander van een ontmoeting tussen haar leider, patriarch Kyril I, en paus Franciscus later dit jaar. Een ontmoeting wordt momenteel voorbereid en zou “in de loop van dit jaar” moeten plaatsvinden. Dat meldde het hoofd van het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Patriarchaat van Moskou, metropoliet Hilarion, afgelopen weekend op de Russische televisie. “Het zal een persoonlijke ontmoeting zijn”, voegde hij eraan toe.

Locatie voor bijeenkomst blijft onduidelijk

Dergelijke persoonlijke ontmoetingen zijn erg belangrijk voor de relatie tussen de Russisch-orthodoxe en de rooms-katholieke kerk, zegt Hilarion. Hij noemde geen mogelijke plaats voor een ontmoeting. In het verleden had hij een ontmoeting in Moskou uitgesloten.

Metropolit Hilarion / © Bennian (shutterstock)
Metropolit Hilarion / © Bennian ( shutterstock )

Meest recentelijk, op 16 maart, was er een videogesprek tussen de twee kerkleiders. Volgens het Vaticaan ging het “over de oorlog in Oekraïne” en de “rol van christenen en hun voorgangers”. Ze zouden alles moeten doen “zodat de vrede zegeviert”.

Er was echter geen gezamenlijk communiqué van het gesprek. Kyril I zei twee dagen later voor de Hoge Raad van Kerken in Moskou dat er een “hoge mate van eenheid en begrip” was in zijn videogesprekken met Franciscus en de anglicaanse primaat Justin Welby. “En misschien wel de belangrijkste indruk die ik kreeg, is dat onze gesprekspartners geen afstand van ons hebben genomen, ze zijn niet onze vijanden geworden”, zei de patriarch.

Kritiek op Kyrill I.

Critici beschuldigden Kyril I er vervolgens van het videogesprek met de paus voor hun eigen doeleinden te gebruiken. De patriarch ‘paste het gesprek met Franciscus in zijn eigen wereldbeeld’, zei Paderborn-theoloog Johannes Oeldemann. Kyril’s preken toonden duidelijk zijn steun voor de Russische invasie van Oekraïne.

Bij zijn terugkeer uit Athene in december 2021 zei Franciscus dat hij klaar was om Kyril I een tweede keer te ontmoeten. De eerste ontmoeting van de paus met de patriarch van Moskou vond plaats in Havana, Cuba, in 2016. Kort voor Kerstmis heeft Franciscus met Hilarion in het Vaticaan gesproken over een mogelijke tweede ontmoeting.

bron: domradio.de

beeld: https://www.blagogon.ru