Patriarch van Moskou verklaart de oorlog aan Oekraïne

‘Oorlog moet gelovigen beschermen tegen homoparade’

Patriarch Kirill I van Moskou gaf commentaar op de oorlog in Oekraïne: hij legitimeerde indirect de Russische invasie om gelovigen te beschermen tegen “Gay Pride-parades” van homoseksuelen.

Acht jaar lang zijn er pogingen gedaan om “te vernietigen wat al in Donbass bestaat”, zei hij in zijn zondagse preek in de Christus de Verlosserkathedraal in Moskou. In de zuidoostelijke Oekraïense regio, die sinds 2014 wordt gecontroleerd door Russische separatisten, is er “een fundamentele afwijzing van de zogenaamde waarden die tegenwoordig worden aangeboden door degenen die aanspraak maken op wereldmacht”.

Er is een “loyaliteitstest” voor deze macht, die volgens de Russisch-orthodoxe patriarch “gay pride-parades” zijn.

De term “Gay Pride” komt uit de lesbische en homobeweging en staat voor een zelfverzekerde omgang met de eigen seksuele identiteit.

“Het breken van de wetten van God”

Mensen en landen die deze test weigerden, zouden worden afgewezen door de machthebbers en “vreemden in deze wereld worden”, vervolgde Kyrill. De “Gay Pride-parades” worden dan ook niet georganiseerd om een ​​echt statement te maken, maar alleen onder druk “om toegelaten te worden tot de club van deze landen. Maar het is een ernstige zonde en een “schending van de wetten van God”.

Strijd met “metafysische betekenis”

Gelovigen in Donbass leden aan loyaliteit aan de kerk, voegde de patriarch eraan toe: “Wie valt Oekraïne vandaag aan? Acht jaar onderdrukking en vernietiging van mensen in Donbass, acht jaar lijden en de hele wereld zwijgt – wat betekent dat?” Je bent in een gevecht dat “geen fysieke maar een metafysische betekenis heeft”.

Cyril predikte verder dat mensen trouw zullen zijn aan Gods woord en wet, “en als we overtredingen van deze wet zien, zullen we nooit degenen tolereren die deze wet vernietigen”.

hoop op vrede?

Tegelijkertijd benadrukte het hoofd van de kerk zijn hoop op een spoedige vrede, “dat het bloed van onze broeders en zusters zal stoppen met stromen, dat de Heer zijn genade schenkt aan het lijdende land van Donbass, dat al acht jaar met het droevige stempel van menselijke zonde en haat.” .

Vorige week beschreef Cyril I de tegenstanders van Rusland als “krachten van het kwaad”. De Duitse bisschoppen en andere actoren uit kerk, politiek en samenleving vroegen hem toen om zich duidelijk te verzetten tegen de Russische militaire agressie in Oekraïne. Ze bekritiseerden ook alle pogingen tot een religieuze rechtvaardiging van de oorlog.

Bron: domradio.de/KNA

beeld> shutterstock© Tomas Ragina