Caritas Oekraïne getroffen door Russisch vuur

Het kantoorgebouw van Caritas Oekraine in Marioepol voor de aanslag

Russische troepen in Oekraïne vielen een Caritas-kantoor in Mariupol en een katholiek seminarie in een klein dorpje ten noorden van Kiev aan, wat leidde tot hernieuwde oproepen om een ​​einde te maken aan de oorlog en om onschuldige burgers als doelwit te nemen.

In een verklaring die op haar website is gepubliceerd, zei Caritas Oekraïne dat verschillende mensen “een schuilplaats zochten tegen de beschietingen en op zoek waren naar een veilige haven” in het Mariupol-kantoor toen een Russische tank het gebouw onder vuur nam.

“Zeven mensen stierven, waaronder twee van onze boekhouders”, zei Caritas Oekraïne. “Helaas hebben we geen nauwkeurige informatie over de mensen die op dat moment op kantoor waren, dus we kunnen niet zeggen wie er die dag waren.”

Caritas Oekraïne betuigde zijn condoleances “aan de families van onze collega’s” en bad voor de eeuwige rust van “allen die zijn gedood door Russische agressie”.

Hoewel werd aangenomen dat de aanval op 15 maart heeft plaatsgevonden, “is deze pas in de afgelopen uren bekend” vanwege de “afwezigheid van communicatie en gebrek aan toegang tot het pand”, zei Caritas Internationalis.

De Filipijnse kardinaal Luis Antonio Tagle, prefect van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren en voorzitter van Caritas Internationalis, vertelde op 12 april aan Vatican News dat hij “diep verdrietig en geschokt was door het nieuws van de aanval die tot het verlies van levens heeft geleid”.

Het nieuws van de aanval kwam enkele dagen na berichten dat Russische strijdkrachten ook een katholiek seminarie in Vorzel, een dorp in de Oekraïense oblast Kiev, hebben overvallen en geplunderd.

Nadat het Russische leger zich uit het gebied had teruggetrokken, plaatste bisschop Vitalii Kryvytskyi van Kiev-Zhytomyr verschillende foto’s van de nasleep op zijn Facebook-pagina op 9 april. Bisschop Kryvytskyi noemde het Russische leger ‘barbaren’ en zei dat het geld dat tijdens de Palmzondag-missen in het bisdom werd ingezameld, aan het seminarie zal worden geschonken.

bron: caritas internationalis