Goede Week op radio en tv

Van The Passion en Kruisweg tot de Paaswake en Pasen in Rome. Het Paastriduüm vier je bij KRO-NCRV op tv.

bron en beeld: kro-ncrv.nl/katholiek

Witte Donderdag

Via bijgaande link kunt u op donderdagmorgen de eucharistieviering volgen waarin paus Franciscus de heilige Olieën wijdt (9.30 u.)

Ga naar de uitzending 

The Passion
Dit jaar wordt de twaalfde editie gehouden in Doetinchem, met als thema ‘Alles komt goed?!’. De lijdensweg van Jezus wordt op een moderne en actuele manier verteld. Voor het eerst wordt de rol van Maria Magdalena vertolkt. 

The Passion is te zien op donderdag 14 april om 20.30 uur op NPO 1

The Passion 20222 Groepsportret
De cast van The Passion in Doetinchem
Biddend de Kruisweg in Tilburg
Deelnemers aan de Kruisweg

Goede Vrijdag

Kruisweg
Geestelijk verzorger Roy Clermons trekt samen met Riet Leeman, Meike Keizer, Andriy Hlod langs de Kruisweg van het Peerke Donderspark in Tilburg. In een meditatief half uur rond het stervensuur van Jezus vertegenwoordigen Roy, Riet, Meike en Andriy mensen die te maken hebben met lijden in deze tijd: zorgverleners, ouderen en jongeren in coronatijd, vluchtelingen en oorlogsslachtoffers in Oekraïne.

De Kruisweg is te zien op vrijdag 15 april om 15.00 uur op NPO 2

Roderick bij de beeltenis van de poaskeerls
Roderick bij de Poaskeerls in Ootmarsum
Monniken van Schiermonnikoog
De monniken op Schiermonnikoog

Stille Zaterdag 

Roderick zoekt licht 
Twente kent talloze paastradities, zoals de Poaskearls in Ootmarsum. Hoe komt het dat die nog springlevend zijn? Roderick Vonhögen gaat op zoek naar de kracht van de Twentse Paastradities.

Roderick zoekt licht is te zien op zaterdag 16 april om 16.30 uur op NPO 2

Pasen met de Zandtovenaar
Pasen met de Zandtovenaar verbindt jong en oud met de krachtige boodschap van het paasverhaal. De Zandtovenaar brengt het eeuwenoude paasverhaal op unieke wijze tot leven met zijn tekeningen. Artiesten als Jamai, Soy Kroon en Anne Appelo zingen bijpassende songs.

Pasen met de Zandtovenaar is te zien op zaterdag 16 april om 18.00 uur op NPO Zapp

De monniken van Schiermonnikoog 
Vier broeders wagen de oversteek naar Schiermonnikoog nadat ze hun veel te grote klooster in Overijssel hadden verkocht. Midden op het eiland richten de monniken hun eerste gebeden tot de hemel. Toch slaat de twijfel toe: Is er wel toekomst voor deze communiteit? Of is het religieuze leven in Nederland niet levensvatbaar? De monniken worden dicht op de huid gevolgd in deze periode van dromen én onzekerheid.

De monniken van Schiermonnikoog is te zien op zaterdag 16 april om 22.25 uur op NPO 2 

Paaswake
Op zaterdag 16 april wordt in de Basiliek van de Heilige Nicolaas in Amsterdam de Paaswake gehouden. Het koor van de basiliek, de Cappella Nicolai, verzorgt de muzikale ondersteuning tijdens de viering.

De Paaswake is te zien op zaterdag 16 april om 23.15 uur op NPO 2

Wilfred Kemp en Esther Gerritsen
Wilfred Kemp en Esther Gerritsen in Rome

Eerste Paasdag 

Eucharistieviering
Op Eerste Paasdag komt de eucharistieviering vanuit de Basiliek van de Heilige Nicolaas in Amsterdam. Pastoor Eric Fennis is celebrant en het koor van de basiliek, het Basilica Consor, zingt tijdens de viering.

De eucharistieviering is te zien op zondag 17 april om 11.00 uur op NPO 2

Urbi et orbi
Paus Franciscus spreekt zijn paastoespraak uit en waarna hij de pauselijke zegen voor de stad Rome en de Wereld geeft.

Urbi et orbi is te zien op zondag 17 april om 12.00 uur op NPO 2

Pasen in Rome
In Pasen in Rome is schrijfster Esther Gerritsen te gast. Samen met presentator Wilfred Kemp ontdekt ze de Eeuwige Stad. Terwijl ze het Sint Pietersplein, de Heilige Trap en Villa Borghese bezoeken, voeren ze avontuurlijke gesprekken over haar katholieke jeugd, de herontdekking van het geloof én de waarde van katholieke tradities en rituelen. 

Pasen in Rome is te zien op zondag 17 april om 12.30 uur op NPO 2

Nederland geeft thuis paasspecial
Miljoenen Oekraïners zijn op de vlucht geslagen voor het oorlogsgeweld. Nederland geeft thuis portretteert mensen die hun huis én hart openstellen voor vluchtelingen uit Oekraïne. In de Nederland geeft thuis paasspecial zien we hoe vluchtelingen samen met hun gastgezinnen Pasen vieren.

Nederland geeft thuis paasspecial is te zien op zondag 17 april om 17.45 uur op NPO 2

Vier Pasen! Die oproep doen KRO-NCRV en de Katholieke Kerk aan Nederland. Juist in deze tijd. Informatie op www.vierpasen.nl.

Meer weten over de betekenis van deze periode? Je vindt het in onze encyclopediePaastriduümWitte DonderdagGoede Vrijdag en Pasen