Lees hoe de Finse orthodoxe kerk reageerde op de oorlog in Oekraïne

Direct nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen richtten de organisaties van priesters en zangers van de Orthodoxe Kerk van Finland, samen met de Orthodoxe Jeugdvereniging van Finland en lekenorganisaties een gezamenlijke oproep aan de gelovigen om via Filantropia (de internationale hulporganisatie van de Orthodoxe Kerk van Finland) geld in te zamelen voor Oekraïense vluchtelingen ,

Tegelijkertijd deden de organisaties een beroep op de andere bisdommen van het Oecumenisch Patriarchaat voor hulp aan de vluchtelingen, meldde de Orthodoxe Parochie in Helsinki.
Twee dagen later legden de bisschoppen van de orthodoxe kerk van Finland, onder leiding van aartsbisschop Leo van Helsinki en heel Finland, een verklaring af waarin ze de invasie van Oekraïne door de Russische Federatie ten strengste veroordeelden.

De bisschoppen verklaarden unaniem dat er geen rechtvaardiging is voor de oorlog in Oekraïne, en dringen er bij mensen op aan om te doneren aan Filantropia’s fondsenwerving.
Tegelijkertijd herinnerden ze eraan dat de leden van de Finse kerk met een Russische achtergrond geen schuld hebben en spoorden ze alle gelovigen aan om mee te bidden voor vrede.

Op de vierde dag sinds de Russische invasie stuurde Filantropia de eerste collecteopbrengst via Eleos Polska, de liefdadigheidsorganisatie van de Pools-Orthodoxe Kerk. In de eerste week is meer dan 15.000 euro ingezameld en geschonken.

Een deel van de Oekraïense vluchtelingen zal in Finland terechtkomen. Op 2 maart kondigde de orthodoxe kerk van Finland aan dat het centrale bestuur van de kerk al was begonnen met de voorbereidingen om de vluchtelingen te helpen. Op 15 maart is besloten dat een deel van de kerkelijke begroting naar dit doel, zal gaan.

De kerkgangers bieden essentiële steun aan Oekraïne. Mensen hebben gretig gezocht naar concrete manieren om het Oekraïense volk te helpen en hun medeleven te betuigen.
Als uiting van het collectieve medeleven werd de hoofdkerk van de orthodoxe kerk van Finland, de Dormition-kathedraal in Helsinki, drie dagen lang (5-7 maart) verlicht in de kleuren van de Oekraïense vlag.

Op zondag 6 maart organiseerde de Helsinki-parochie van de Orthodoxe Kerk van Finland een processie naar de Oekraïense ambassade.  Aartsbisschop Leo had een ontmoeting met de Oekraïense ambassadeur Olga Dibrova, die de Fins-orthodoxe kerk bedankte voor hulp, ook al had ze “niet eens tijd gehad om erom te vragen”.
Ze heeft ook gezegd dat de oorlog heeft geleerd dat “goede wil zegeviert”. Driehonderd mensen namen deel aan de gebedsdienst voor vrede.

De Orthodoxe Kerk van Finland is een Autonome Kerk onder de omophorion (patronaat) van het Oecumenisch Patriarchaat in Constantinopel. Dit jaar viert Finland de 100ste verjaardag van de Tomos (Document dat de zelfstandigheid erkent) uitgegeven door Constantinopel in 1923.

De Orthodoxe Kerk van Finland is goed georganiseerd. De kerk heeft drie bisdommen, twee kloosters (Nieuw Valamo-klooster voor monniken en Lintula-klooster voor nonnen) en ongeveer 59 000 leden. De kerk heeft uitgebreide, duurzame verbindingen met andere orthodoxe kerken, zowel organisatorisch als persoonlijk. De kerk die in het vrije, democratische Finland opereert, is een sterke speler in oecumenisch werk met een solide orthodoxe traditie. Veel actieve leken nemen deel aan de kerkelijke administratie en organisaties.

De Dormition-kathedraal in Helsinki werd verlicht in de kleuren van de Oekraïense vlag. Foto: Kari Pekonen

Bron: basilica.ro

beeld:https://orthodoxtimes.com/ Kari Pekonen