De Heiligverklaring van Titus Brandsma

Op zondag 15 mei 2022 wordt Titus Brandsma heilig verklaard. Een bijzondere gebeurtenis die live te volgen is via KRO-NCRV. Wie was deze priester, karmeliet, journalist en verzetsheld?

Moraal en moed
Rector magnificus van de Radboud Universiteit, Han van Krieken: ‘De heiligverklaring van Titus Brandsma zien wij als een bijzondere erkenning voor zijn leven, dat in dienst stond van zijn geloof en zijn zorg voor de medemens en dat gekenmerkt werd door zijn hoogstaande moraal en moed. Brandsma was voorvechter van gerechtigheid en waarheid in de samenleving. Het gezamenlijke belang kreeg bij hem altijd voorrang boven eigenbelang en prestige. Hij bood weerstand aan een systeem van onderdrukking, discriminatie, onvrijheid en onmenselijkheid. Daarmee is hij tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor velen.’

De heiligverklaring van Titus Brandsma is te zien op zondag 15 mei
vanaf 09.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

klik hier om het boekje met de teksten van de liturgie op te halen

Erkenning door de paus
Brandsma was rector magnificus en hoogleraar Filosofie aan de Radboud Universiteit – destijds Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij werd vermoord door een injectie in concentratiekamp Dachau, een half jaar nadat hij wegens zijn verzet tegen het nationaalsocialisme door de nazi’s was gearresteerd. In 1985 werd Titus Brandsma zalig verklaard en in 2005 werd hij verkozen tot Grootste Nijmegenaar aller Tijden. Eind 2021 erkende Paus Franciscus al het wonder dat wordt toegeschreven aan Brandsma: de genezing van de Amerikaanse pater Driscoll. 

Rector Magnificus van de katholieke Universiteit

Kijk zondag live op TV of online via NPO start
klik hier om het boekje met de teksten van de liturgie op te halen

Hoe word je heilig? Wat houdt een heiligverklaring precies in? Vier vragen bij de lange en ingewikkelde procedure die ten grondslag ligt aan een heiligverklaring door de paus.

> Lees meer

Boek: ‘Titus Brandsma, van held tot heilige’ Ter ere van de heiligverklaring van Titus Brandsma schreven zeven wetenschappers van de Radboud Universiteit en het Titus Brandsma Instituut het boek ‘Titus Brandsma, van held tot heilige’. 
Namens het TBI schreven Inigo Bocken en Marc De Kesel een hoofdstuk in het boek. Inigo Bocken plaatst Brandsma in het licht van de intellectuele ontwikkelingen in zijn tijd. En Marc De Kesel reflecteert tot slot over wat ‘heiligheid’ betekent in de eenentwintigste eeuw. > Lees meer

bron en beeld: Titus Brandsma Instituut

lees ook over de bloemversiering bij de heiligverklaring

lees een interview op Vatican News over Titus Brandsma