Duitse kritiek op de uitspraken van de paus over de NAVO

Moet hij politiek neutraal blijven?

De uitspraken van paus Franciscus over de NAVO met het oog op de oorlog in Oekraïne stuiten nog steeds op tegenstand in Duitsland. Volgens de paus kan het “blaffen van de NAVO aan de deur van Rusland” Vladimir Poetin ertoe hebben aangezet om het conflict op gang te brengen. Hij sprak woensdag in een interview met de “Corriere della Sera”. Dit conflict is van buitenaf ontstaan. Francis zei dat hij niet kon zeggen of het juist was om Oekraïne nu te bewapenen.

Tegelijkertijd bekritiseerde hij in het interview de Russisch-orthodoxe patriarch Cyril I. Hij moet niet “zichzelf de acoliet van Poetin maken”.Norbert Rottgen

“Als de paus het politieke veld betreedt, is hij niet onfeilbaar.”

Over de NAVO-verklaringen van de paus zei CDU-expert op het gebied van buitenlands beleid Norbert Röttgen tegen de krant “Bild” (vrijdag): “Als de paus zich op politiek gebied begeeft, is hij niet onfeilbaar.” Om een ​​mening te vormen, zou Franciscus “niet alleen naar Moskou moeten reizen, maar ook naar Riga, Vilnius of Tallinn”. Omdat de kleine Baltische staten Poetin nooit zouden hebben willen provoceren, maar eenvoudig bescherming bij hem zochten.

Reacties ook van de FDP

FDP-defensiepoliticus Marie-Agnes Strack-Zimmermann legde uit: “Eerst veinst Poetin vroomheid met een kaars in zijn hand bij de Russisch-orthodoxe paaswake, nu helpt het Vaticaan hem ook. Bravo. De goede Heer kijkt verbluft naar de aarde terwijl het volk sterven in Oekraïne”, zei de katholiek.

“Als paus Franciscus succesvol wil zijn als bemiddelaar, moet hij ofwel politiek neutraal blijven of de zwakken steunen”, voegde Alexander Graf Lambsdorff, fractieleider van de FDP, eraan toe: “Ik weet zeker dat hij dat weet en er rekening mee zal houden in zijn volgende stappen.”

Kritiek van Volker Beck

De voormalige woordvoerder van de Groenen over religie, Volker Beck, bekritiseerde: “De paus excuseert de agressor met zijn uitspattingen. De rol van de kerk zou moeten zijn Rusland ervan te overtuigen de vijandelijkheden te beëindigen”, zei de religieuze geleerde.

Auteur Wladimir Kaminer verwees naar de houding van de paus (85) ten opzichte van zijn leeftijd: “In het geval van oude mensen zegeviert het pacifisme over de logica.” Poetin hield zich nooit bezig met de NAVO: “Hij was nooit bang voor het bondgenootschap. Hij gebruikt de uitbreiding naar het oosten alleen voor zijn doel: de macht behouden tegen elke prijs, zelfs als hij buurlanden aanvalt en duizenden mensen vermoordt.”

De krant meldt ook dat de Duitse Bisschoppenconferentie en verschillende katholieke bisschoppen die rechtstreeks werden benaderd, niet wilden reageren op de uitspraken van de paus.

Eisen van Duitse theologen

Woensdag riepen Duitse theologen de paus op om een ​​duidelijker standpunt in te nemen aan de kant van Oekraïne. “De paus brengt zichzelf en de katholieke kerk in diskrediet als hij de aanvaller niet noemt”, zei Thomas Bremer, expert in Oost-Europa, in Münster tegen het online tijdschrift “Kirche-und-Leben.de”.

De Berlijnse theoloog Regina Elsner noemde het problematisch dat Franciscus met Poetin wil spreken: “Ik denk niet dat iemand Poetin op dit moment kan beïnvloeden”, zei ze op DOMRADIO.DE.

De NAVO-landen plannen een forse verhoging van de militaire steun aan Oekraïne. Tijdens een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken donderdag in Brussel werd duidelijk dat er sprake was van een radicale koerswijziging over de levering van zware wapens aan het door Rusland aangevallen land. Op de achtergrond bevestigden verschillende deelnemers dat het NAVO-land Tsjechië al hoofdgevechtstanks naar Oekraïne had gebracht.

bron: domradio.de

beeld: unsplash.com