Huub Stapel vertolkt Titus Brandsma

Borstbeeld van Titus Brandsma in de bovenzaal van de Kerk der Friezen in Rome

Acteur Huub Stapel speelt pater karmeliet Titus Brandsma (1881-1942) in een podcast die KRO-NCRV afgelopen zondag lanceerde. Op die dag werd de Friese verzetsman in Rome gecanoniseerd.

De podcast is een hoorspel dat gaat over de laatste maanden van het leven van de pater. Hij werd in 1942 opgepakt door de Duitse bezetters wegens zijn openlijke kritiek op het nationaalsocialisme. Brandsma stak zijn afkeer van fascisme en nazisme al ver voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog niet onder stoelen of banken. Hij werkte onder meer als journalist. Hij was de uitvoerder van een bisschoppelijk verbod in 1941 op het opnemen van NSB-advertenties in katholieke kranten.

Brandsma kwam op 26 juli 1942 om in concentratiekamp Dachau. Kampgenoten hebben later verklaard dat hij in Dachau veel mensen tot steun is geweest. Hij schreef in die tijd ook nog twee boekjes, die recentelijk in herdruk zijn gegaan. Brandsma kreeg in 1982 postuum het Verzetsherdenkingskruis. Paus Johannes Paulus II riep hem uit tot martelaar en verklaarde hem in 1985 zalig.

In de podcast van KRO-NCRV gaat een hedendaagse journalist, vertolkt door Sinan Can, op zoek naar de beweegredenen van Brandsma. Andere rollen worden onder meer gespeeld door Roos Schlikker, Thomas Cammaert en Alfred van den Heuvel. 

Beluister de podcast-serie

H Stapel
Huub Stapel