Wat zijn mijn bronnen?

Jan Peters sj volgt verschillende (internationale) nieuwsbronnen (net zoals de redactie van deze site, red.). Is dat voldoende? “Of kies ik mijn bronnen misschien uit omdat ze prima passen in mijn vooringenomen standpunten?”

“Hebt u zich ook al laten inpakken door de pro-Oekraïne media-maffia met uw nepnieuws over patriarch Kyrill?” Op zich een net mailtje, dat ik kreeg naar aanleiding van mijn artikel over de kerkelijke achtergrond van het huidige conflict, een net mailtje maar wel zonder afzender.

Maar zijn al mijn bronnen niet pro-Oekraïens en anti-Russisch?

Het zette me toch even aan het denken: wat zijn mijn bronnen als ik over de Russische inval schrijf? Ik geloof in de objectiviteit van onze nationale omroep, ook omdat telkens wordt vermeld wanneer een bericht uit Oekraïne “nog niet objectief bevestigd kon worden”. Ik lees (van tijd tot tijd) een drietal Nederlandse kranten, sterk verschillend in de weergave van de Nederlandse politiek, maar redelijk op één lijn wat de oorlog betreft. Ik volg regelmatig een Franse en een Amerikaanse site en de berichtgeving van het Vaticaan. Maar zijn al mijn bronnen niet pro-Oekraïens en anti-Russisch? Kies ik mijn bronnen, de sites die ik volg, misschien uit omdat ze prima passen in mijn vooringenomen standpunten?

Lees het volledige artikel op Igniswebmagazine

beeld: dreamstime.com