Duitse journalisten: transparantie vereist van kerkelijke rechtspraak

Na de publicatie van een onderzoeksrapport over seksueel misbruik in het bisdom Münster eisen katholieke journalisten meer transparantie in de kerkelijke rechtspraak. Dat heeft de voorzitter van de Vereniging van Katholieke Publicisten (GKP), Joachim Frank, vandaag in Kürten verklaard.

Er moeten volgens de GKP voortaan openbare hoorzittingen en vonnissen komen, de vonnissen moeten worden gepubliceerd en de media moeten recht hebben op informatie en openbaarmaking.

Bisschop van Münster: ik was te mild ten opzichte van misbruik (17 juni 2022)

Bisschop Felix Genn van Münster kondigde vrijdag een breed pakket maatregelen aan om misbruik te voorkomen en machtsmisbruik tegen te gaan. Hij overweegt in zijn bisdom een tijdelijke kerkelijke administratieve rechtbank in te voeren in afwachting van een besluit van de Duitse bisschoppen en Rome. Een dergelijke rechtbank zou kerkelijke administratieve handelingen transparanter, doorzichtiger en juridisch controleerbaarder kunnen maken, vooral in gevallen van misbruik, aldus de bisschop. De GKP was verheugd over deze aankondiging. ….

Vorige week presenteerden onderzoekers van de Universiteit van Münster een studie over seksueel misbruik door geestelijken in het bisdom Münster. De studie telt 196 beschuldigden tussen 1945 en 2020, alsmede 610 slachtoffers.

Lees het volledige artikel op kro-ncrv.nl/katholiek

beeld: https://dreamstime.com