Nancy Pelosi ter communie tijdens mis van paus Franciscus

Pelosi, op familievakantie is in Italië, woonde op het feest van Petrus en Paulus in de Sint-Pietersbasiliek de mis bij en ging ter communie. Ze ontving die niet van de paus zelf, maar van een van de dienstdoende priesters van Sint Pieter. Het is onduidelijk of de priester wist wie ze was.

In mei verbood aartsbisschop Salvatore Cordileone van San Francisco, het thuisbisdom van Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden de communie in het aartsbisdom vanwege haar uitgesproken steun voor abortusrechten.

Cordileone schreef een brief aan de gelovigen in zijn bisdom met de mededeling “…Ik heb ik vastgesteld dat het punt is aangebroken waarop ik moet verklaren dat ze niet wordt toegelaten tot de Heilige Communie tenzij en totdat ze publiekelijk haar steun voor abortusrechten afwijst en absolutie bekent en ontvangt voor haar medewerking aan dit kwaad in het sacrament van boete.”
Pelosi’s reactie: ‘ik kom uit een groot gezin met veel leden die tegen abortus zijn. Ik respecteer de mening van mensen daarover. Maar ik heb er geen respect voor dat we het anderen opdringen.” 
Pelosi voegde daar aan toe dat ieder moet weten dat dit over meer gaat dan alleen abortus: “Deze zelfde mensen zijn tegen anticonceptie, gezinsplanning en in-vitrofertilisatie. Het is een algemeen iets en ze gebruiken abortus als breekijzer daarvoor.” In Amerika zelf heeft Pelosi na het verbod van de aartsbisschop bij verschillende gelegenheden de communie ontvangen.

Paus Franciscus heeft over deze kwestie gezegd dat de Eucharistie voor degenen is die “in de gemeenschap” zijn en dat politici die abortus steunen “buiten de gemeenschap” zijn. Hij zei echter ook dat het een pastorale kwestie is die een zaak is van de betreffende persoon en diens pastor.

Vorig jaar schreef kardinaal Luis Ladaria, hoofd van de Congregatie voor de Geloofsleer aan de Amerikaanse bisschoppen een waarschuwing “dat een nationaal beleid tegen het geven van de communie aan pro-choice politici een bron van onenigheid in plaats van eenheid binnen het episcopaat en grotere kerk in de Verenigde Staten” zou worden.
Tijdens zijn homilie bij het feest van Petrus en Paulus zei Franciscus dat de katholieke kerk een plaats moet zijn waar “iedereen zich welkom en begeleid kan voelen, een plaats waar luisteren, dialoog en participatie worden gecultiveerd onder het exclusieve gezag van de Heilige Geest.” Hij drong er bij de bisschoppen en de aanwezigen op aan om “zich niet terug te trekken in het binnenkerkelijke en te blijven steken in enkel vruchteloze debatten. Samen kunnen en moeten we blijven zorgen voor het menselijk leven, de bescherming van de schepping, de waardigheid van het werk, de gezinnen, de ouderen, al degenen die in de steek gelaten of afgewezen zijn.”

Lees een bericht van Vatican News dat nader op de achtergronde van deze kwestie ingaat

Bron: Cruxnow

Beeld: https://pelosi.house.gov/