Ontmoeting Franciscus en Kirill in Kazachstan denkbaar

In september wordt in Nur-Sultan, de hoofdstad van Kazachstan, een interreligieus congres gehouden. Dit zou een gelegenheid kunnen zijn voor een ontmoeting tussen paus Franciscus en patriarch Kirill van Moskou.

Eergisteren bevestigden het Vaticaan en de Kazachse regering in een gezamenlijke verklaring dat de paus aan het congres zal deelnemen. Het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk had al in november een uitnodiging voor het evenement in Nur-Sultan aanvaard. Begin mei berichtte The Astana Times dat de patriarch nu definitief had toegestemd. 

Het ‘Congres van Leiders van Wereldgodsdiensten en Traditionele Religies’ wordt sinds 2003 om de drie jaar in Kazachstan gehouden; de zevende editie staat gepland op 14 en 15 september in Nur-Sultan, de stad die tussen 1997 en 2019 Astana heette.

Er wordt al weken gespeculeerd over een ontmoeting tussen Franciscus en Kirill. Al vóór het uitbreken van de oorlog in Oekraïne werd gesproken over het vinden van een neutrale plek voor een tweede ontmoeting tussen de twee kerkleiders; de eerste vond plaats op 12 februari 2016 in de VIP-lounge van de internationale luchthaven van Havana, Cuba. 

lees het volledige artikel op kro-ncrv.nl/katholiek

beeld: https://www.vaticannews.va/