575 jaar Heiligdomsvaart in Susteren

Van 26 augustus tot en met 11 september wordt in het Limburgse stadje Susteren na acht jaar weer de Heiligdomsvaart gehouden. Vanwege de coronapandemie verviel de viering, die dat jaar gehouden had moeten worden. Het is nu 575 jaar geleden dat dit religieuze festijn voor het eerst plaatshad.

Tijdens deze heiligdomsvaart worden de relieken vereerd van heiligen die daar meer dan duizend jaar geleden leefden. Naast kerkdiensten en processies wordt ook tien keer het openluchtspel ‘Weerlicht der eeuwen’ opgevoerd. 

Meer informatie op de site van de heiligdomsvaart

In een pauselijk document dat dateert van 1447 wordt voor het eerst vermeld dat er in Suëstra (thans Susteren) relieken aan pelgrims in het openbaar worden getoond. In de periode van de Heiligdomsvaart is er dagelijks gelegenheid om de relieken in de Sint-Amelbargabasiliek te bekijken en te vereren. Op zondag 4 september trekt er een stoet met meer dan duizend in historische kostuums gestoken figuranten door Susteren. Zij beelden de geschiedenis van het stadje uit. In het tweede deel van de stoet worden de relieken van onder anderen de heiligen Gregorius, Albericus, Amelberga, Benedicte en Cecilia plechtig rondgedragen. …..

Op zondag 28 augustus vindt er een openluchtmis plaats, die door KRO-NCRV rechtstreeks op televisie wordt uitgezonden.

Oude traditie
Al sinds de Middeleeuwen is er sprake van heiligdomsvaarten die om de zeven jaar plaatsvinden. Sommige verdwenen in de loop van de jaren en werden later weer in ere hersteld. In het bisdom Roermond bestaan er nog twee: in Susteren en Maastricht. ….

Lees het volledige bericht op kro-ncrv.nl/katholiek

beeld: © Heiligdomsvaart Susteren. FORMARIS |fotografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *