André Truyman overleden

Oud KROmedewerker André Truyman is vrijdag 22 juli jl. overleden na een korte ziekte. Hij werd 89 jaar oud.

Willibrord Ruigrok, oudmedewerker KRO pers en publiciteit, schreef ter gedachtenis:

André startte in 1964 bij de KRO als freelancer, later als chef Godsdienst Televisie en als programmamaker. Hij was voordien ingetreden in de Orde van de Dominicanen, studeerde wijsbegeerte en theologie en werd in 1960 tot priester gewijd. Daarna koos hij voor de studierichting Communicatiewetenschappen bij de universiteit van Illinois, VS, en kwam in 1963 in België terug als ‘master of television’.

Voor de KRO maakte André als bevlogen programmamaker documentaires over sociaal-politieke onderwerpen en deed verslag van kerkelijke gebeurtenissen zoals pausreizen. Ook was hij eindredacteur van de actualiteitenrubriek Kenmerk van KRO en IKON, in de periodes 1966-1969 en 1976-1979. In 1969 stapte hij uit de Dominicaner-orde en werd priester in het bisdom Haarlem. Zijn priesterschap eindigde toen hij trouwde.

Over de kerkelijke en sociale onderwerpen die hem ter harte gingen schreef André menig artikel en een aantal boeken. ‘Schijn van heiligheid’ was een boek over de pausen Johannes Paulus II en Benedictus XVI (2010), andere boeken waren o.a. ‘Johannes Paulus II, de onfeilbare’ (2002), ‘Paus Franciscus, erfenis en toekomst’ (2015) en ‘Saint Amour’, een deels autobiografische roman over een priester die het celibaat vaarwel zegt (1994), in 2001 verfilmd met Antonie Kamerling in de hoofdrol. Een politiek onderwerp beschreef hij in ‘Zwijgen betekende goud, de geheime geschiedenis van de V2-raket of hoe kwade belangen de wereld regeren’. Twee tv-producties van hem werden bekroond: de serie ‘Grenzen’ met de UNDA Dove, 1966, en zijn reportage ‘AIDS, ‘t is 1000 kwalen’ met VARA’s Broeksz-prijs in 1988.

beeld: kerknet.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *