James Webb aan het werk

Rechts de eerste foto van de James Webb-telescoop, links een eerdere foto van hetzelfde gebied. ‘Je kijkt dieper het heelal in dan ooit tevoren’, zegt Heino Falcke.(beeld afp / nasa)

‘Een sacrale foto’, noemt de christelijke sterrenkundige Heino Falcke het beeld van de James Webb-telescoop. ‘Het is knap werk, maar voor mij laat het vooral iets zien van hoe groot de Schepper is.’

Op anderhalf miljoen kilometer van de aarde maakte de in december gelanceerde James Webb-telescoop spectaculaire beelden: het zijn de volgens NASA, het Amerikaanse ruimtevaartagentschap, de ‘verste en scherpste infrarode beelden van het vroege universum’. De eerste foto laat duizenden sterrenstelsels zien waarmee je dertien miljard jaar terug in de tijd kunt kijken: het licht van de verre sterrenstelsels doet er miljarden jaren over om de aarde te bereiken. Op de foto zie je het heelal daarom zoals het er relatief kort na ontstaan uitzag. De Nijmeegse hoogleraar astrodeeltjesfysica en radioastronomie Heino Falcke, die zijn kennis van sterrenkunde combineert met een christelijke wereldvisie, is diep onder de indruk…”Het is kunst inderdaad. Ik voel ontzag als ik deze beelden zie. “

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad van 13 juli

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *