Kardinaal De Kesel ontbindt charismatische gemeenschap

De Belgische kardinaal Josef De Kesel heeft een internationale post-Vaticaan II “nieuwe kerkelijke gemeenschap” gesloten die al bijna 20 jaar wordt geteisterd door problemen. De Belgische kardinaal heeft de sluiting aangekondigd van de Verbe de Vie een charismatische groep na Vaticanum II met een lange geschiedenis van spiritueel, psychologisch en zelfs seksueel misbruik door ten minste een van zijn leiders.

In een aankondiging op 24 juni zei hij dat de gemeenschap op 1 juli 2023 officieel zou worden ontbonden. De ongeveer honderd huidige leden van de groep waren er kapot van. Ze geloofden dat ze de gemeenschap konden redden. De Verbe de Vie Communiteit werd in 1986 opgericht als een particuliere vereniging van gelovigen, maar in haar 36-jarig bestaan ​​hebben meer dan 230 mensen zich aangesloten om uiteindelijk te stoppen.
Er zijn huizen in Frankrijk, België, Zwitserland, Brazilië en Mali.Bisschop François Touvet van Châlons in de regio Grand Est in Frankrijk, waar het moederhuis Word of Life is gevestigd.

Vanaf het begin van de oprichting waren er problemen in het gemeenschapsleven van de groep. De groep werd van januari tot april van dit jaar onderworpen aan een canoniek bezoek en er werden ongeveer 200 mensen – voormalige leden van de gemeenschap, priesters en gewijde personen, vrienden, enz. – geïnterviewd. De conclusie, die werd versterkt door een rapport van een onafhankelijke vereniging van psychologen, liet er geen twijfel over bestaan: Verbe de Vie moest worden opgeheven.

Lees ook over de opheffing van een nieuwe beweging in Frankrijk

En: over een pauselijke visitatie van het bisdom van Straatsburg (Fr.)

bron: La Croix International

Read more at: https://international.la-croix.com/news/religion/cardinal-disbands-charismatic-community-founded-in-1986/16309