Maak asielopvang kleinschalig en betrek de kerken erbij

Het dagblad Trouw bracht vandaag een opiniebijdrage die we graag doorgeven.
Asielzoekers opvangen in een anonieme sporthal? Dat hoeft niet, als de overheid beter samenwerkt met de kerken, denkt Jurjen de Groot van de de Protestantse Kerk in Nederland.

In Ter Apel moeten asielzoekers op stoelen de nacht doorbrengen. Dat raakt de Protestantse Kerk in Nederland, maar wat kan die doen? Tenslotte is de opvang in de eerste plaats een taak van de overheid.

Mensen slapen op stoelen omdat de rijksoverheid heeft bezuinigd op aanmeldcentra voor asielzoekers. Daar zijn te weinig bedden en te weinig medewerkers om de eerste opvang en registratie uit te voeren. Het COA heeft ook een tekort aan plekken in asielzoekerscentra, omdat voor mensen met een status nog geen woning beschikbaar is in de gemeente. Die samenloop met de woningcrisis maakt het probleem nog veel urgenter en brengt het COA ertoe om afspraken te maken met gemeenten over ‘crisisnoodopvang’.

Lees dit opiniestuk verder op de site van Trouw

Lees ook: enkele andere bijdragen:

Kleinschalige asielopvang was ook geen succes’

De vluchtelingenopvang was al een worsteling toen de Hongaren kwamen

In de decennia na de Tweede Wereldoorlog ving Nederland meerdere grote groepen vluchtelingen op. Na het welkom komt steeds die ene vraag terug: waar laten we al deze mensen?

beeld: gemeente Kampen

  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *