Orthodoxe kerken van Oekraïne ontmoeten elkaar voor dialoog

“Het ijs is gebroken”

De twee grote orthodoxe kerken in Oekraïne hebben een begin gemaakt van een dialoog over verzoening door bemiddeling van het ministerie van Cultuur. De respectievelijke kerkleiders zijn nogal gereserveerd naar elkaar toe. Toch wordt dit gezien als een grote stap

Geestelijken van de twee afzonderlijke orthodoxe kerken kwamen afgelopen dinsdag bijeen in de St. Sophia-kathedraal in Kiev (foto).
“Het ijs is gebroken”, zei het hoofd van de Rijksdienst voor Etnische Zaken en Gewetensvrijheid, Olena Bohdan, moderator van het informele gesprek. Het de eerste stap in een dialoog tussen de twee kerken. Minister van Cultuur Olexander Tkachenko nam ook deel.

Leiders van beide kerken deden niet mee

Er zijn tot nu toe twee orthodoxe kerken in Oekraïne:
de Oekraïens-Orthodoxe Kerk die tot voor kort onder de controle stond van het Patriarchaat van Moskou;
Daarnaast ontstond eind de onafhankelijk Orthodoxe Kerk van Oekraïne, deze is erkend door patriarch Bartholomaios van Constantinopel.
Het conflict tussen de twee denominaties draait om de houding ten opzichte van Rusland, dat in 2014 Oost-Oekraïne (de Krim) aanviel en eind februari vele andere delen van het land.
De nieuwe, onafhankelijke orthodoxe kerk beschuldigt de andere kerk van steun aan Moskou en de Russisch-orthodoxe patriarch Cyril I, die de aanvalsoorlog steunt, de nieuwe kerk wijst dit ten stelligste af. 
Eind mei verklaarde de oude kerk zich officieel onafhankelijk van het Patriarchaat van Moskou en stelde voor om met de nieuwe kerk te praten. Dinsdag bij deze eerste ontmoeting bedankte Bohdan aanwezige geestelijken voor hun openheid. “Dit persoonlijke contact is uiterst belangrijk, zodat we samen kunnen blijven bouwen aan ons gemeenschappelijke huis, Oekraïne”, zei het hoofd van de autoriteit die verantwoordelijk is voor religieuze gemeenschappen. Priesters woonden de vergadering bij, maar geen bisschoppen. .

Verschillende deelnemers aan de bijeenkomst maakten zeer positieve opmerkingenen zeiden dat de bijeenkomst de verwachtingen overtrof. Misschien is het tijd om “een eerste stap naar volledige eenheid van de Oekraïense orthodoxie te gaan zetten” zei een van hen, “er “zichtbare stappen zijn gezet in de richting van verzoening en toekomstige eenheid”. Concrete resultaten zijn nog niet bekend.
De leiders van beide kerken hebben nog niet gereageerd op de gesprekken

Houding ten opzichte van Rusland

Ongeveer 60 procent van de Oekraïners belijdt het orthodoxe christendom. Met ongeveer 12.000 parochies is de oude Oekraïens-orthodoxe kerk de grootste, maar in peilingen betuigden de meeste burgers hun steun aan de nieuwe orthodoxe kerk. Zo’n 500 parochies zouden zich de afgelopen maanden hebben aangesloten bij de nieuwe kerk. Volgens eigen informatie heeft deze nu meer dan 7.600 parochies. Volgens de wet is voor een parochie om over te gaan naar een ander kerkgenootschap toestemming van tweederde van haar gelovigen vereist.

Naast deze beide orthodoxe kerken bestaat in Oekraïne sinds 1596 de Oekraïens Grieks-Katholieke Kerk. Zij is een oosters-katholieke kerk, is in unie met de Rooms-Katholieke Kerk en erkent het gezag van de paus. Deze kerk telt in Oekraine ruin 3.5 miljoen leden en nog een half mljoen in verschillende landen. De kerk volgt de Byzantijnse ritus en de liturgische taal is het Oekraïens. Deze kerk gebruikt de juliaanse kalender. Onder het bewind van Stalin werd deze kerk zwaar vervolgd. Aan het hoofd staat sinds 25 maart 2011 staat grootaartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek.

bron: Domradio.de/wikipedia

beeld: Wikipedia