Paus Franciscus naar Canada: Reis van boetedoening

24e Juli zal paus Franciscus naar Canada vliegen. Het wordt een ‘reis van bekering en boetedoening’, … “Zoals je weet, kom ik speciaal om de inheemse volkeren te ontmoeten en te omarmen in de naam van Jezus,” zei Franciscus gisteren bij het Angelusgebed. In de 19e en 20e eeuw had een gedwongen heropvoeding van Canadese aboriginals in zogenaamde “residentiële scholen” geleid tot lijden en misbruik. Katholieken waren er ook bij betrokken.

Paus Franciscus sprak over het duistere verleden van de katholieke kerk in Canada in zijn Angelus-gebed: “Helaas hebben veel christenen in Canada, waaronder religieuzen, deelgenomen aan het culturele heropvoedingsbeleid, dat in het verleden de inheemse bevolking op verschillende manieren ernstig heeft beschadigd,” zei de kerkleider. ‎”Onlangs ontving ik in het Vaticaan enkele groepen, vertegenwoordigers van inheemse volkeren, aan wie ik mijn pijn en solidariteit heb betuigd in het licht van het kwaad dat zij hebben geleden. (zie foto) En nu bereid ik me voor op een pelgrimstocht van boetedoening die, naar ik hoop, met Gods genade een bijdrage kan leveren op de weg van genezing en verzoening die al is ingeslagen.”‎

Paus Franciscus verblijft zes dagen in Canada om inheemse vertegenwoordigers, de lokale geestelijkheid, jongeren en ouderen te ontmoeten. Een pauselijke mis is gepland in Edmonton en Quebec. Er is ook een ontmoeting gepland met oud-leerlingen van de voormalige “Residentiële Scholen”. In deze door de staat gefinancierde instellingen, waarvan sommige ook werden beheerd door kerkelijke sponsors, werden kinderen van inheemse volkeren ondergebracht. Daar werden ze blootgesteld aan fysieke en psychologische mishandeling en heropvoedingsmaatregelen. De vondst van massagraven op het terrein van de huizen had wereldwijd voor verschrikkingen gezorgd.

Bron: Vatican News
Beeld: Vatican Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *