Paus geeft communicatiefout toe inzake Vaticaanse verklaring

Derde Synodale Vergadering / © Maximilian von Lachner ( SW )

Verklaring heeft nu een afzender

Tijdens het gesprek met de pers op zijn terugreis van Canada heeft paus Fransciscus de afzender genoemd van een recente verklaring van het Vaticaan over de synodale weg van de Kerk in Duitsland.
De tekst is geschreven door het Vaticaanse Staatssecretariaat, zei de kerkleider zaterdag tegenover begeleidende journalisten op de terugvlucht uit Canada. Het was een vergissing om dit niet te communiceren. Het was een vergissing, er moet verder niets achter gezocht worden. In de verklaring roept het Vaticaan de Kerk in Duitsland op zich te verenigen met universele Kerk. De brief zonder afzender en datum waarschuwt met betrekking tot het katholieke hervormingsproject in Duitsland dat het “niet bevoegd” is om bisschoppen en gelovigen te verplichten “nieuwe vormen van leiderschap en nieuwe oriëntaties van doctrine en moraliteit te accepteren”. In ieder geval niet “voordat er een overeenkomst werd gesloten op het niveau van de universele Kerk”. De reden voor de waarschuwing was een mogelijke “schending van de kerkelijke gemeenschap en bedreiging van de eenheid van de Kerk”.

Deze brief veroorzaakte de nodige beroering in de Duitse kerk. Lees o.a. dit commentaar

Op de vraag of deze brief bevorderlijk was voor de dialoog die hij herhaaldelijk eiste, antwoordde Franciscus niet. Hij verwees naar zijn brief uit 2019 waarin hij alles gecommuniceerd had wat hij wilde zeggen over de “zogenaamde Synodale Weg”. Hij schreef deze brief zelf, maar daarvoor heeft hij er een maand over gediscussieerd, gebeden en met mensen nagedacht. Hij schreef deze brief als voorganger van een kerk die haar weg vooruit probeert te vinden. Als broeder, als vader, als gelovige, verklaarde Franciscus. Deze brief is zijn boodschap en dat blijft zo.

Het blijft daarmee onduidelijk waarom het staatssecretariaat een nieuwe verklaring deed uitgaan (red.)

bron: domradio.de

beeld: synodale weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *