Paus herhaalt verzoek om vergiffenis in Quebec… en meer

Waarschuwing voor nieuwe ideologieën

Paus Franciscus is aangekomen bij de tweede doel van zijn Canadese reis: in Quebec. Daar herhaalde hij zijn pleidooi om vergiffenis voor kerkelijk onrecht tegen de inheemse bevolking van het land. Hij ging niet verder dan wat er in Maskwacis werd gezegd.

“Schaamte en pijn”

Het “systeem van residentiële scholen dat destijds door de overheid werd gepromoot” omvatte “verschillende lokale katholieke instellingen”. “Hierover zei de paus: “Ik spreek schaamte en verdriet uit en samen met de bisschoppen van dit land herhaal ik mijn verzoek om vergeving voor het kwaad dat door veel christenen tegen de inheemse volkeren is begaan. Het is noodzakelijk om je eigen schuld toe te geven en samen te werken voor legitieme rechten van inheemse volkeren en om genezing en verzoening te bevorderen.”
De paus heeft hierbij de verplichting op het oog om adequaat te reageren op de oproepen van de Waarheids- en Verzoeningscommissie. In haar eindrapport over de Woonscholen in 2015 had het geëist dat er binnen een jaar een pauselijke verontschuldiging zou komen.

Toespraak van Justin Trudeau

Ook de Canadese premier Justin Trudeau wees daar in zijn toespraak op. Hij benadrukte ook dat het een “verontschuldiging was voor de rol die de rooms-katholieke kerk als instituut speelde”. De discussie over het onrecht van het instituut van de kerk, niet alleen individuele leden, domineert al dagen het debat over de reis van de paus.

Trudeau en gouverneur-generaal Mary Simon benadrukten herhaaldelijk dat de reis van de paus “niet mogelijk zou zijn geweest zonder de moed en het doorzettingsvermogen van de overlevenden”. Trudeau bedankte de paus voor zijn verzoek om vergiffenis maandag in Maskwacis; dit heeft ongetwijfeld “een enorm effect”. Het is echter slechts een eerste stap; er zouden er meer moeten volgen. Simon voegde eraan toe: “U en de katholieke kerk verenigen zich met ons op onze reis naar verzoening en genezing.” Allen zijn bereid naar de paus te luisteren; sommigen bereid te vergeven, anderen niet.

Waarschuwing tegen ‘ideologische kolonisatie’

In zijn toespraak waarschuwde de paus ook voor nieuwe “ideologische kolonisatie” die de tradities, geschiedenis en religieuze banden van volkeren zou vernietigen. Dit gaat gepaard met “een mentaliteit die plaatsmaakt voor de veronderstelling dat het ‘de donkere kanten van de geschiedenis’ heeft overwonnen voor die ‘cancel culture’ die het verleden alleen beoordeelt volgens bepaalde huidige categorieën”.

Zo’n ‘culturele mode’ standaardiseert en maakt alles hetzelfde, waarschuwde Franciscus. Daarnaast richt het zich op “de behoeften en rechten van het individu” en verwaarloost het plichten jegens de zwakken en kwetsbaren. Inheemse volkeren, zei de paus, hebben ons veel “te leren over de zorg en bescherming van het gezin.” “Moge het kwaad dat inheemse volkeren lijden als een waarschuwing voor ons vandaag dienen”, zodat de zorg voor gezinnen en hun rechten “niet zal worden verwaarloosd in naam van enige productiebehoeften en individuele belangen.”

Aankomst in Quebec

Bij zijn aankomst in Quebec was Franciscus ontvangen door gouverneur-generaal Mary Simon voor een beleefdheidsbezoek. Ze is lid van de Inuit. Daarna ontmoette de paus premier Trudeau voor een gesprek van bijna een half uur. Ook ging hij weer om de tafel zitten met vooraanstaande vertegenwoordigers van inheemse volkeren voor een persoonlijk gesprek.

Donderdagochtend, 28 juli, wordt een mis gevierd in Sainte-Anne-de-Beaupre, 30 kilometer ten noordwesten van Quebec. Het bedevaartsoord aan de oevers van de St. Lawrencerivier wordt beschouwd als het oudste van Noord-Amerika. In de namiddag ontmoet de paus bisschoppen, priesters, religieuze en andere kerkelijke medewerkers in de kathedraal van Quebec.

Voor de toespraak van premier Trudeau bij deze gelegenheid, klik hier

Voor de toespraak van de gouverneur generaal, mevr. Mary Simon, zelf behoort ze tot de Inuit, de oorspronkelijke bewoners van Canada, klik hier

Videoverslag van de verschillende onderdelen van het pausbezoek aan Canada verzorgt Vatican Media op youtube, klik hier

bron: Domradio

beeld: still uit uitzending Canadese Televisie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *