Uittocht uit Egypte… nooit gebeurd?

…Met twee miljoen mensen trok het volk Israël in de veertiende eeuw voor Christus vanuit Egypte naar Kanaän, toch? …Nooit gebeurd, stelt egyptoloog Marleen Reynders. Maar als geloofsverhaal en geconstrueerd collectief geheugen is het daarom niet minder waar….

….”In filmjaar 1956 weken de wateren van de Rode Zee nog historisch uiteen om doortocht te verlenen aan Charlton ‘Mozes’ Heston en het volk Israël, achternagezeten door Yul Brynner, die farao Ramses II speelde. ‘Maar ook toen al stelde ik kritische vragen, waarop mijn moeder geen antwoord had. Zoals: “Waarom had God Israël als zijn favoriete volk? Waren de anderen en wij dan minder?”’ Nu is Marleen Reynders egyptoloog en vraagt ze zich af, meer als grapje, hoe de farao aan paarden voor zijn zeshonderd strijdwagens is gekomen, terwijl alle dieren bij de tien plagen toch meerdere keren achtereen waren gestorven.

 De impact van een Bijbelse migratie. Om maar met de deur in huis te vallen: de tocht uit Egypte, zoals beschreven in het bijbelboek Exodus, heeft nooit plaatsgevonden. Sterker nog, er is nooit een volk Israël in de schaduw van de piramiden geweest, stelt Reynders. Wat volgens haar wel waar is: de Egyptenaren heersten de vier eeuwen waarover de Bijbel het heeft over de stammen die later dat volk zouden worden, maar dat gebeurde al in Kanaän; de Israëlieten zijn nooit uit het Beloofde Land weggeweest, ze hebben het van binnenuit veroverd. Dat gebeurde vanaf de twaalfde eeuw v.Chr.

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Marleen Reynders is werkzaam bij Lectio, Instituut voor de Studie van de Transmissie van Teksten, Ideeën en Beelden in Oudheid, Middeleeuwen en Renaissance. Dit interdisciplinair onderzoekscentrum kreeg in 2022 de erkenning als ‘KU Leuven Instituut’. Vandaag verschijnt haar nieuwe boek: Exodus.

Bron: Nederlands Dagblad
beeld: https://ridzerdvandijk.files.wordpress.com/2021/04/hqdefault-4.jpg