Zuster krijgt hoogste civiele onderscheiding van VS

De Amerikaanse president Joe Biden reikte op 7 juli de hoogste burgerlijke onderscheiding van de Verenigde Staten uit aan zeventien personen, onder wie de katholieke religieuze Simone Campbell. Zij krijgen de medaille voor hun buitengewone maatschappelijke verdiensten. 

Op 1 juli maakte het Witte Huis bekend aan wie dit jaar de Presidential Medal of Freedom wordt toegekend. Drie personen krijgen hem postuum: Apple-oprichter Steve Jobs, die in 2011 overleed: senator John McCain, overleden in 2018; vakbondsleider Richard Trumka, overleden in 2021.

Zr. Simone Campbell (76), jurist en lid van de in Hongarije gestichte congregatie Sisters of Social Service, heeft haar leven aan sociale hulpverlening gewijd. Ook heeft de Amerikaanse religieuze eigen poëzie gepubliceerd. Ze is de drijvende kracht achter Nuns on the Bus, een tournee door heel het land om aandacht te vragen voor de strijd om sociale gerechtigheid.

De zuster haalde op 20 augustus 2020 nog het nieuws als spreker tijdens de Nationale Conventie van de Democraten. Volgens het Witte Huis is Campbell in bepaalde kwesties ook ‘informeel raadgever’ van president Biden. Onder de zeventien laureaten bevindt zich ook de Grieks-orthodoxe priester Alexander Karloutsos, voormalig vicaris-generaal van het Orthodoxe Aartsbisdom van Amerika, dat valt onder het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel.

bron: kro-ncrv.nl/katholiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *