67 procent Duitsers voor afschaffing kerkbelasting

Meerderheid voor alternatieven

Volgens een representatieve enquête is 67 procent van de Duitse burgers voorstander van het afschaffen van de kerkbelasting. Een systeem waarin iedereen een deel van zijn inkomen aan een zelfgekozen goed doel geeft, wordt door 55 procent gesteund.

Onder de ondervraagde katholieken was het aandeel voor de afschaffing van de kerkbelasting 68 procent, zoals de krant “Bild” (vrijdag) meldt, verwijzend naar de Insa-enquête in opdracht van haar. Woensdag werden in totaal 1.005 mensen representatief geïnterviewd.

Bisschop Gregor Hanke van Eichstätt riep op tot een ommekeer naar nieuwe financieringsconcepten. “De kerk doet er goed aan om op zoek te gaan naar alternatieve financiering, omdat het onwaarschijnlijk is dat het Duitse kerkelijke belastingstelsel een model voor de toekomst zal zijn”, zei hij tegen de krant Bild. Een “abrupte exit” uit het vorige systeem is echter niet mogelijk.

Inkomsten uit kerkbelasting

Ondanks het ledenverlies en de coronapandemie had de katholieke kerk in Duitsland in 2021 opnieuw meer kerkbelasting geïnd dan het jaar ervoor. De inkomsten van de 27 bisdommen stegen met zo’n 6,73 miljard euro naar de op één na hoogste waarde ooit gemeten, zo had de Duitse bisschoppenconferentie eind juli bekendgemaakt.

In 2020 was de omzet inmiddels gedaald tot 6,45 miljard euro. In het pre-pandemische jaar 2019 had de kerk het recordbedrag van 6,76 miljard euro aan kerkbelastingen geboekt. De 20 protestantse regionale kerken hadden in 2021 een recordwaarde van zo’n 6 miljard euro opgehaald, zo maakten ze in april al bekend. Ze liggen daarmee ver onder het inkomen van de katholieke bisdommen.

Uittredingen

Volgens de statistieken die eind juni werden gepubliceerd, verloor de katholieke kerk in Duitsland vorig jaar ongeveer 359.338 leden als gevolg van uittreden uit de kerk. Dat betekent dat er nog 21,64 miljoen mensen bij hoorden. Het aantal leden van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) was in 2021 voor het eerst onder de 20 miljoen gezakt met 19,72 miljoen protestanten. Tegelijkertijd noteerde de kerk een nieuw hoogtepunt van 280.000 kerkverlatingen. Voor het eerst in 2021 behoorde minder dan 50 procent van de Duitsers tot een van de twee grote kerken.

Kerkbelasting

In Duitsland is de kerkbelasting een wettelijke heffing op kerkleden aan hun geloofsgemeenschap. In de regel komt het neer op negen procent van de loon- of inkomstenbelasting, in Baden-Württemberg en Beieren acht procent. Het wordt ook geheven op beleggingsinkomsten. Gepensioneerden en gepensioneerden betalen alleen kerkbelasting als ze inkomstenbelasting betalen.

bron: domradio
beeld: shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *