Boodschap van de paus op de Werelddag van de Schepping (1 september)

“Luister naar de stem van de schepping” is het thema en de uitnodiging voor de  Time of Creation van dit jaar . De oecumenische periode begint op 1 september met de Wereldgebedsdag voor de zorg voor de schepping en eindigt op 4 oktober met het feest van St. Franciscus. 

Het is een bijzondere tijd voor alle christenen om samen te bidden en voor ons gemeenschappelijk huis te zorgen. Oorspronkelijk geïnspireerd door het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel, is deze keer een gelegenheid om onze “ecologische bekering” te cultiveren, een bekering die werd geïnitieerd door Sint Johannes Paulus II als reactie op die voorgesteld door de heilige paus Paulus VI. de “ecologische catastrofe” [1] die al in 1970 werd voorspeld  .

Als we ernaar leren luisteren, merken we tegenstrijdigheden op in de stem van de schepping. Aan de ene kant is het een lieflijk lied waarin onze geliefde Schepper wordt geprezen, aan de andere kant is het een bittere kreet die klaagt over de mishandeling door de mens.

Het zoete lied van de schepping nodigt ons uit om een ​​”ecologische spiritualiteit” te beoefenen (Encycliek  Laudato si’ , 216), aandachtig voor de aanwezigheid van God in de natuur. Het is een uitnodiging om onze spiritualiteit te baseren op het ‘liefdevolle besef niet afgescheiden te zijn van andere schepselen, maar een kostbare alomvattende gemeenschap te vormen met de andere wezens van het universum’ ( ibid ., 220).

Lees de volledige boodschap (Met Google translate in het NL)

bron: Vatican News
beeld: https://www.catholicbishops.ie/Season-of-Creation-2022-visual-.png

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *