Caritas Internationalis in Afghanistan

Jongen verkoopt langs de straat in Kabul mais en frisdrank|

Caritas Internationalis is een confederatie van meer dan 160 leden die in bijna elk land van de wereld aan de basis werken. Wanneer een crisis toeslaat , is Caritas al ter plaatse. De confederatie steunt op kleine groepen vrijwilligers maar ook op enkele van de grootste wereldwijde liefdadigheidsinstellingen. 
Geïnspireerd door het katholiek geloof, is Caritas de helpende hand van de Kerk – zij reikt de armen, kwetsbaren en uitgeslotenen, ongeacht ras of religie, om een ​​wereld op te bouwen die gebaseerd is op gerechtigheid en broederlijke liefde.

Caritas Internationalis heeft zijn hoofdkantoor in Rome en coördineert noodoperaties, formuleert ontwikkelingsbeleid en pleit voor een betere wereld voor iedereen. Alle nationale Caritas-organisaties zijn lid van hun eigen regionale Caritas-netwerken en de internationale confederatie.

Vanaf de oprichting van de eerste Caritas in Duitsland in 1897 tot de oprichting van Caritas Internationalis in 1951, tot vandaag heeft Caritas een rijke geschiedenis van respectvol luisteren naar het lijden van de armen en hen de instrumenten geven om hun eigen leven te veranderen. De diepe morele en spirituele principes van waardigheid, rechtvaardigheid, solidariteit en rentmeesterschap leiden Caritas vandaag nog steeds.

Onder de Taliban in Afghanistan

Caritas-medewerkers leven al een jaar onder de Taliban: ‘Het gevaar is kleiner dan augustus vorig jaar’

Domradio publiceert de ervaringen van Stefan Recker, een Caritasmedewerker die sinds december vorig jaar leeft en werkt onder het Taliban-bewind. Een jaar nadat de Taliban aan de macht zijn gekomen, spreekt Recker over vervlogen hoop, gevaren in het dagelijks leven en hoe een katholieke hulporganisatie kan werken onder islamisten.

Vertrek en terugkeer
,, Het was een zeer chaotische tijd, vorig jaar net voor en na 15 augustus, toen de Taliban de macht overnamen. Ik heb zelf op 17 augustus Afghanistan verlaten op instructie van onze directie. Ik wilde eigenlijk hier blijven, maar dat mocht niet. Ik werd toen via de luchthaven van Kabul naar buiten gevlogen en kwam hier op 23 december terug.
Deze terugkeer was aan de ene kant heel vreemd, maar aan de andere kant heel vertrouwd. Het straatbeeld was niet significant anders, maar er waren wel de eerste kleine veranderingen. Zo was het assortiment in de winkels veel kleiner dan in augustus.

Optimisme kwam niet uit
Vorig jaar was ik nog voorzichtig optimistisch over het gedrag van de Taliban en wat ze zullen toestaan, vooral op het gebied van burgerlijk recht of de rechten van vrouwen en andere minderheden. Helaas kwam dit optimisme niet uit. Vrouwenrechten worden hier met voeten getreden, mensenrechten toch. Dus wat dat betreft is de situatie niet goed.

Relatie Taliban met buitenland
Geen enkele regering ter wereld heeft de Taliban erkend. Interessant is dat zelfs de landen waarvan je het zou verwachten als de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Pakistan, en die de enigen waren die de Taliban in de jaren negentig erkenden, de huidige feitelijke regering niet hebben erkend.
Wat interessant is, is dat de Chinezen hier nu erg aanwezig zijn. Ik kwam vrijdagochtend aan op het vliegveld en er hing een enorm bord waarop stond dat een Chinees bedrijf hier een hele nieuwe wijk bouwt en dat de samenwerking tussen China en Afghanistan wordt uitgebreid. Ik vond het best interessant dat de Taliban eigenlijk hulp krijgen van een land dat zijn eigen Oeigoerse moslimminderheid onderdrukt en die ook accepteert.

Waarom dit werk ondernemen?
Soms vragen mensen zich af waarom ik dit op me neem: werken in een conflictgebied.  Nou, het is mijn werk. Tegen iedereen die zegt dat Afghanistan gevaarlijk is, zeg ik: dat is het niet. Ik heb in veel gevaarlijkere situaties gewerkt. Ik was daar in Sierra Leone tijdens de oorlog. Ik was in Haïti na de aardbeving en met al die bendeoorlogen daar. Afghanistan is veel veiliger dan veel andere landen waar ik heb gewerkt, vooral sinds de republiek instortte en de Taliban aan de macht kwamen.

Grootste probleem
Het probleem dat ik heb is gewoon sociaal isolement. Mijn leven is hier op een binnenplaats van 40 bij 20 meter met drie gebouwen erop, waar ik in één woon. Dat is wat ik elke dag zie. Ik kom hier twee tot drie keer per week voor wat externe vergaderingen of om te winkelen. Maar het leven is hier niet grappig. Dat is wat mij meer zorgen baart dan enig mogelijk gevaar hier.
Het gevaar is veel kleiner dan in augustus vorig jaar, toen de kans relatief groot was dat een externe afspraak, dus een uitstapje buiten kantoor, bij een aanslag mogelijk tot nevenschade zou kunnen leiden. Dat was ook mijn grootste zorg bij mijn Afghaanse collega’s dat ze bijkomende schade zouden kunnen oplopen bij het woon-werkverkeer als er ergens een bom zou ontploffen.

Risico’s
Het dagelijkse leven kent wel risico’s. De criminaliteit is relatief hoog, vooral overvallen. Dat komt omdat de economische situatie zo catastrofaal is en omdat de Taliban niet de mogelijkheid hebben om de misdaad hier effectief te beheersen. De politie is er vandoor gegaan en is ondergedoken. En de Taliban kunnen die politietaak niet overnemen, simpelweg vanwege de aantallen.

Hoe ziet mijn dag er uit?
Mijn werk hier is eigenlijk gewoon kantoorwerk met een zekere exotische factor. Ik krijg ongeveer 60 tot 70 e-mails per dag die ik op de een of andere manier moet verwerken, beantwoorden en archiveren. Ik ontmoet collega’s van partnerorganisaties en heb contact met ons management in Freiburg. Zoals ik al zei, dit is min of meer een kantoorbaan hier. Dus als ik naar buiten kom en een partner bezoek, ben ik blij. Ik ga ‘s avonds niet uit. Maar dat is om persoonlijke redenen. Tussen de middag ga ik naar een restaurant. Maar ik ga bijvoorbeeld niet elke vrijdag om 12.00 uur naar hetzelfde restaurant. Ik ben daar heel voorzichtig mee.
Ons weekend is vrijdag en zaterdag. En dan spreek ik in ieder geval een dag in het weekend af met een collega van een andere hulporganisatie of bezoek ik ze aan huis. Of ik krijg bezoek. Dat gebeurt dus.

Taliban: tot nu toe omzichtig
Tot nu toe heb ik geen slechte ervaringen gehad als het gaat om controles door de feitelijke autoriteiten, d.w.z. de Taliban. Ik heb de Taliban naar mij toe altijd relatief vriendelijk en beleefd gevonden. Maar wat mijn Afghaanse collega’s me vertellen, geeft een ander beeld. Ze worden ervan beschuldigd voor westerlingen te werken en op weg te zijn om christen te worden. Dan wordt er gezegd dat ze moslim moeten blijven.

Christenen in een moslimland, accent op hulpverlening
Maar wij afficheren ons hier niet als een christelijke organisatie. Caritas international, de hulporganisatie van de Duitse Caritas , heeft zich hier in Afghanistan nooit als christelijke organisatie gepositioneerd. Ik ben er vast van overtuigd dat een groot deel van onze nationale teamleden hier niet eens weten dat we een christelijke organisatie zijn.
We hebben er geen discussies over. Via onze partners voeren we eenvoudigweg hulpprojecten uit voor gemarginaliseerde bevolkingsgroepen of voor arme mensen. In andere landen met een lokale Caritas, zouden we deze betrekken als onze uitvoerende partner. 
Maar ik denk wel dat vertegenwoordigers van de Taliban in westerse landen naar bepaalde tv-verslagen of radioverslagen luisteren. Daarom probeer ik redelijk respectvol te zijn in mijn kritiek op de Taliban en de dingen te zeggen zoals ik ze zie – en niet om mijn afkeuring van de Taliban-beweging op zich te tonen. Ik heb hier zelf nooit problemen mee gehad. Ik weet natuurlijk niet wat er gaat komen, maar ik ben voorzichtig optimistisch dat we een te klein licht zijn om op de radar van een bepaalde groep te verschijnen.

Vergeleken met de vorige Taliban periode is het niet gewelddadiger geworden. In de jaren negentig waren er verschillende gevallen van christelijke organisaties uit andere landen waarvan internationale teamleden werden gearresteerd en maandenlang in de gevangenis zaten. Maar dat is ons hier nog niet overkomen en ik zorg er ook voor dat we hier nooit op aangesproken worden.

Het interview werd afgenomen door Renardo Schlegelmilch, medewerker Domradio

beeld: istock.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *