De jongste kardinaal

Nieuwe kardinaal Marengo: “Als ieder van ons zijn plicht doet…” |

Hij werkt met toewijding aan de “periferie” en is het jongste lid van het College van Kardinalen. De Italiaan Giorgio Marengo is apostolisch prefect in Ulaanbaatar, Mongolië.

door Gabriella Ceraso en Anne Preckel – Vaticaanstad

De benoeming kwam als een verrassing voor de Italiaan ( * 1974). Hij ervoer deze benoeming als een “broederlijk en onverwacht moment”. Het vervult hem met diepe dankbaarheid dat de paus “zich zoveel zorgen maakt over een kerk in een absolute minderheid zoals die in Mongolië”.

Kleine, levendige kerk

“Een groot gevoel van dankbaarheid voor de aandacht van de Opvolger van Petrus aan de Kerk in de kleine en grote contexten..”

De Mongoolse Katholieke Kerk is klein: er zijn ongeveer 1.400 gelovigen op een totale bevolking van iets minder dan drie en een half miljoen. Ze zijn georganiseerd in acht parochies. Bisschop Marengo is sinds twee jaar apostolisch prefect in de Mongoolse hoofdstad; In 2020 werd hij ook tot bisschop gewijd. De eerste Consolata (IMC) missionaris van het land werkt sinds 2001 in Mongolië. Hij is pastoor van de kleine congregatie van Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid in Arvaiheer. Of het nu gaat om pastorale zorg en dagcentra, handwerkprojecten voor vrouwen, rehabilitatie van voormalige alcoholisten of het werken met kinderen en studenten – de taken van de missionaris zijn divers en dicht bij de mensen.Hier in audio

“Ik denk dat als ieder van ons zijn plicht doet waar de Heer van ons vraagt, het de kerk kan dienen om het evangelie altijd transparant te maken en de Heer Jezus bekend te maken waar Hij is.”

Marengo met een Mongools kind

Marengo met een Mongools kind

service en nederigheid

Marengo ziet zijn werk als een dienst. Het vervult hem met nederigheid dat Franciscus hem om de steun van de bisschop van Rome vraagt ​​bij zijn benoeming tot kardinaal.

“Ik weet niet wat ik anders kan bieden dan mijn toewijding, mijn blijvend voortgaan op de weg van het evangelie zoals ik die heb geleerd op de School of Mission, als dienaar van de Kerk in voortdurende gemeenschap met de Heilige Vader. Ik vind het een zeer veeleisende bediening, maar tegelijkertijd wil ik het in de handen van Onze Lieve Vrouw leggen om het te leiden. Ik denk dat als ieder van ons zijn plicht doet waar de Heer het ons vraagt, het de kerk kan dienen om het evangelie altijd transparant te maken en de Heer Jezus bekend te maken waar Hij is.”

Marengo is jonger dan 50 en de jongste kardinaal. ‘Het is een verrassing waardoor ik me nog kleiner voel, wetende dat ik in een college kom van mensen die veel meer ervaring hebben dan ik en over veel wijsheid en kennis beschikken. Dus ik heb het gevoel dat ik van hen kan leren”, merkt hij op. Voor hem betekent het kardinaal zijn “het pad van kleinheid, nederigheid en dialoog blijven bewandelen”.

Bij een dienst in de yurt

Bij een dienst in de yurt

30 jaar diplomatieke betrekkingen

Na een studie filosofie en een doctoraat in de missiologie in Rome, legde Giorgio Marengo in juni 2000 zijn eeuwige professie als Consolata-missionaris af. Sinds 2001 is hij priester.

In mei 2022 vierde de katholieke kerk van Mongolië haar 30-jarig bestaan. Het aanknopen van diplomatieke betrekkingen tussen de Heilige Stoel en het Centraal-Aziatische land gaat ook terug tot deze tijd.

(Vaticaan nieuws – pr)

beeld: vatican news

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *