Gereformeerde kerken willen dialoog met Rome uitbreiden

De Evangelisch Gereformeerde Kerken (World Communion of Reformed Churches) willen de dialoog met de katholieke kerk versterken. Daartoe is de Wereldgemeenschap van Gereformeerde Kerken van plan een kantoor in Rome te openen, vertelde Hanns Lessing, secretaris-generaal van ‘s werelds grootste protestantse koepelorganisatie, dinsdag aan de dienst “Oecumenische Informatie” van het Catholic News Agency (KNA).

“Met betrekking tot de katholieke kerk is er een sterk wederzijds belang om in het gesprek te blijven”, zei het hoofd van de organisatie, die zegt wereldwijd 100 miljoen gereformeerde christenen te vertegenwoordigen.

Volgens Lessing zal het kantoor zijn werk doen in samenwerking met de Waldenser Kerk en de Church in Schotland. “Het idee is dat we dan in Rome aanwezig zullen zijn met een Schotse predikant die halverwege de tijd ook betrokken zal zijn bij onze contacten met het Vaticaan, de Pauselijke Raad van Eenheid en de andere dicasteries.”

Lessing pleitte ook principieel voor meer samenwerking tussen de verschillende christelijke gemeenschappen. “De grote vraag van de oecumene is nog steeds: moeten we wachten tot alle moeilijkste vragen op een gegeven moment zijn opgehelderd? Of zijn er tussentijdse resultaten mogelijk die zo levensvatbaar zijn dat bepaalde vormen van gemeenschappelijk kerkelijk leven en christelijk getuigenis kunnen worden gerealiseerd?”

De Wereldgemeenschap van Gereformeerde Kerken, gevestigd in Hannover (D) omvat meer dan 230 gereformeerde, presbyteriaanse, uniate, unitaire en Waldensische kerken in meer dan 100 landen. De gereformeerde kerken behoren tot de groep van protestantse kerken. Net als de Lutherse kerken kwamen ze voort uit de Reformatie in de 16e eeuw. De Evangelische Kerk in Oostenrijk is ook lid van de Wereldgemeenschap van Gereformeerde Kerken.
Vanuit Nederland zijn de volgende kerken lid van de World Communion:
Bond van Vrije Evangelische Gemeenten in Nederland
Remonstrantse Broederschap
De Protestantse Kerk in Nederland

bron: Vatican News/KNA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *