‘Het scheppingsverhaal en de oerknal gaan goed samen’

Cees Dekker is een pionier op het grensvlak tussen natuurkunde en biologie en houdt zich bezig met nanotechnologie. Zo onderzoekt hij de biofysica van moleculen in de biologische cel. Dekker heeft veel fundamentele ontdekkingen gedaan op het gebied van koolstof nanobuisjes en werd wel 74 duizend keer geciteerd.
Een conflict tussen religie en wetenschap? Onzin, zegt biofysicus aan de TU Delft Cees Dekker. “Net zoals ik bij wetenschap dingen ontdek over de wereld, heb ik ook met God iets ontdekt over de wereld. Voor mij past dat op een heel natuurlijke manier samen.”


#108 – Roos in gesprek met Cees Dekker Speel podcast af

Kritiek

Dekker is wetenschapper en belijdend christen. Een combinatie waar veel mensen van opkijken en waar hij hier en daar ook kritiek op krijgt. Vanuit zowel wetenschappelijk hoek als van orthodoxe christenen. Maar volgens Dekker passen religie en wetenschap heel natuurlijk bij elkaar. “Er is geen intrinsiek conflict tussen geloof en wetenschap. Veel grote namen in de wetenschap waren gedreven christenen.”

Wereldbeeld

Dekker legt uit dat hij de wereld op twee verschillende manieren bekijkt.“ Je hebt de fysica waar vanuit je beschrijft hoe de wereld in elkaar zit en hoe bijvoorbeeld een lusje in een DNA wordt gemaakt. En daarnaast heb je de metafysica, dat is hoe je de wereld duidt. Wat is jouw wereldbeeld? Hoe kijk je tegen de wereld aan? Ik heb geconcludeerd dat voor mij een religieus-christelijk wereldbeeld beter bij mij past dan een atheïstisch wereldbeeld.”

Oerknal

Het scheppingsverhaal gaat volgens Dekker goed samen met de kennis over de oerknal. “Toen de oerknal werd ontdekt, was daar veel kritiek op omdat het zoveel leek op een scheppingsverhaal. Na de oerknal waren er zo veel natuurwetten die zo bijzonder zijn. Dat past voor mij heel goed bij een religieus wereldbeeld.”

Luister hier het hele gesprek terug!

#108 – Roos in gesprek met Cees Dekker, Speel podcast af

bron: radio1 npo

beeld: cloudfront.net/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *