Kees de Kort, ‘de Dick Bruna van de Bijbel’, overleden

Kunstenaar Kees de Kort, bekend van tekeningen van bijbelverhalen, is afgelopen week op 87-jarige leeftijd overleden. Zijn typerende kleurige illustraties werden wereldwijd bekend.

De Kort was de eerste Nederlandse kunstenaar die de Bijbelverhalen illustreerde met moderne twintigste-eeuwse kunst. ‘Kees de Kort is de Dick Bruna van de Bijbel’, zegt Rieuwerd Buitenwerf, directeur van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG), naar aanleiding van zijn overlijden. ‘Hij leverde een uitzonderlijke prestatie op het snijvlak van religie, kunst en cultuur.’ De Kort schilderde zonder perspectief, met grote, kleurige vlakken. In zijn werk staan mensen staan centraal en is de emotie van de gezichten af te lezen.

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

KRO-RKK zond in de jaren ’90 een televisieserie uit waarin Martine van Os kinderen voorlas uit ‘Kijk de Bijbel.

beeld:nbg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *