Kerken: Niemand mag meer wegkijken

door Maaike van Houten en Stijn Fens in Dagblad Trouw

De rooms-katholieke en de Protestantse Kerk in Nederland roepen iedereen in Nederland op te helpen bij de opvang van vluchtelingen. “Niemand mag meer wegkijken, dit is godgeklaagd”, zegt René de Reuver, topman bij de Protestantse Kerk in Nederland, over de toestanden in Ter Apel en de protesten in Tubbergen en andere gemeenten tegen de komst van asielzoekers.

De verantwoordelijkheid voor de opvang van vluchtelingen ligt niet alleen bij de landelijke politiek, maar óók bij burgers. Daarom doen kerken een beroep op alle Nederlanders om klaar te staan voor mensen in nood.

“We kunnen ons niet meer verschuilen. Iedereen moet meedoen”, zegt De Reuver, scriba van de PKN. “Als je ziet dat er in de sporthal in Ter Apel een baby overlijdt, dat er 700 mensen buiten slapen, dat er stress is bij kinderen, dan zeg ik: mensen, kom op, kom op, dit móeten we aanpakken en daar hebben we iedereen bij nodig.”

Minimaal: bed, bad, brood

…..“Mensen die op Nederlands grondgebied zijn, moeten vanuit christelijk perspectief op een waardige manier geholpen worden. Dat betekent minimaal: bed, bad en brood”, zegt de bisschop van Den Bosch, Gerard de Korte. “Er zijn heel veel landen waar mensen verzwolgen worden. Christenen, homoseksuelen, politiek dissidenten: deze mensen móet je opvangen.”

De landelijke politiek heeft, zeggen zowel de Reuver als De Korte, in het verleden steken laten vallen, en beslist ook nu te vaak ‘over mensen, in plaats van mét mensen’, zoals De Reuver het zegt. ….. Maar nadrukkelijk legt hij de verantwoordelijkheid voor de opvang van vluchtelingen óók bij lokale bestuurders en bij de bewoners zelf….

Lees het volledige artikel in Trouw

beeld: https://www.inlia.nl/storage/images/62757e0a9a2db_220506terapelbijeenkomst-foto-9.jpg

1 Comment

  1. Ik stel voor om dit maar niet te doen , chaos in onze samenleving moet je niet willen, iedereen is dadelijk in nood en je kan niet de hele wereld opvangen in een land zo groot als een postzegel.
    Er is veel ellende in de wereld en dat wordt nog veel erger.
    Iedereen op zijn plaats blijven, de mensen zelf zijn de grootste schuldigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *