Wereldmissiemaand 2022: Kibera, Nairobi

Op 23 oktober is het Missiezondag. Met het citaat ‘Jullie zullen mijn getuigen zijn’ uit het boek Handelingen van de apostelen (1,8) voert Missio/Pauselijke Missiewerken dit jaar campagne voor de Wereldmissiemaand. Elke christen is geroepen om te getuigen van Christus, aldus paus Franciscus.

Dit jaar richt Missio de blik speciaal op Kibera, de grootste sloppenwijk in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De metropool Nairobi staat met zijn 7,5 miljoen inwoners op het punt een megastad te worden. Dagelijks stromen mensen vanuit het omliggende gebied de stad binnen in de hoop op werk en een betere toekomst.
Zo’n 60 procent van de stadsbevolking van Nairobi leeft in meerdere grote slums (sloppenwijken) op slechts zes procent van de oppervlakte van de stad. In de campagne van missiemaand oktober vraagt Missio dit jaar aandacht voor de grootste slum: Kibera. In de campagne worden enkele bewoners van de slum en het pastorale werk van zuster MaryWambui (‘Little Sisters of Jesus’) en pastor Firmin Koffi (Yarumal-missionarissen) gevolgd.

Kibera is Kiswahili en betekent jungle. Naar schatting een half miljoen mensen woont hier dicht opeen gepakt. Slechts een vijfde deel van de huizen heeft stroom; drinkwater moet bij waterstations gehaald worden. Hygiëne is een groot probleem. De meeste mensen die hier leven willen maar één ding: weg. De missionarissen onder leiding van pastor Firmin Koffi zeggen: “Kibera is een goede leerschool” – en zij blijven.


Lees meer

beeld: wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *