Katholieken praten gemakkelijker over seks dan over gebed |

door Robert Mickens in zijn Brief uit Rome voor La Croix International |

Paus Franciscus heeft behoorlijk wat succes gehad om mensen met nieuwe ogen te laten kijken naar belangrijke kwesties of problemen in onze wereld. Hij wordt daarbij geholpen door een, over het algemeen, goedgunstig imago in de media.

Dat betekent natuurlijk niet dat mensen het altijd eens zijn met wat hij zegt, of dat degenen die dat wel doen ook daadwerkelijk belangrijke acties ondernemen of hun gedrag veranderen.
Denk maar eens aan de onophoudelijke oproep van de paus om vrede. Die uitspraken van de paus hebben nog geen einde gemaakt aan oorlogen of strijd.
En wat is het resultaat van zijn herhaalde aansporingen om meer respect en eerbied te tonen voor de hele schepping — mensen, dieren en planten, en alle elementen in de omgeving? De meeste mensen – zelfs in het Vaticaan – lijken niet te weten of veel interesse te hebben voor het feit dat we ons momenteel in het “seizoen van de schepping” bevinden, een vijf weken durend oecumenisch initiatief om manieren te vinden om ” ons gemeenschappelijk huis”. (van 1 september tm 4 oktober). Toch is dit ook iets wat Franciscus sterk heeft onderschreven.
Deze kwesties krijgen een fatsoenlijke pers, omdat zelfs de reguliere seculiere media erkennen dat de paus een zekere morele autoriteit heeft, ook al is hij geen expert op het gebied van milieukwesties of internationale diplomatie en vredestichten.

Een leraar van gebed
Franciscus is een christelijke priester en bisschop en als zodanig is hij in wezen een ‘spirituele’ leider. Dat betekent dat zijn expertise of specialisatie in spirituele zaken ligt. En een van de belangrijkste van alles is gebed.
Wie weet nu dat hij bijna een jaar lang zijn algemene audiëntie op woensdag gebruikte om catechese te geven over gebed. “Gebed is de adem van het geloof; het is een passend motto. Gebed is als een kreet die uit het hart komt van gelovigen die zich aan God toevertrouwen”, zei hij op 6 mei 2020 bij het begin van de wekelijkse catechetische reeks begon.

Lees het volledige artikel in ons hoofdstuk ‘spiritualiteit’

bron: https://international.la-croix.com/news/letter-from-rome/the-pope-and-the-praying-menace/16579

Vertaling en bewerking: redactie www.deroerom.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *