Amerikaanse bisschoppen publiceren bijdrage aan wereldsynode

St. Patrick’s Cathedral in New York/ © Andrey Bayda ( shutterstock )

“Diepe verdeeldheid” in de kerk

De katholieke bisschoppen van de Verenigde Staten hebben hun samenvatting gepubliceerd van de bijdragen uit de Amerikaanse bisdommen voor de Wereldsynode. Het document is het resultaat van tien maanden ‘bewust luisteren in de hele Amerikaanse kerk’.

Dat staat in een verklaring van de Bisschoppenconferentie. De tekst klaagt over een “diepe verdeeldheid” in de Kerk, die een gevoel van “angst en pijn” achterlaat bij de deelnemers aan het synodeproces.
Dit geldt vooral voor een lopend geschil over de zogenaamde “Oude Mis”, de preconciliaire liturgie. Maar er is ook onenigheid over veel politieke kwesties, niet in de laatste plaats onder de bisschoppen. In plaats van raakvlakken is het vaak een kwestie van zich concentreren op de respectievelijke eigen voorkeuren.

de rol van vrouwen versterken

De samenvatting gaat ook in op de misbruikcrisis in de kerk, die nog steeds niet is overwonnen. Er wordt gezegd dat de kerkelijke hiërarchie meer moet doen om het verloren vertrouwen terug te winnen. 
Het wordt ook gepromoot om de rol van vrouwen te versterken. Een openstellen van gewijde ambten voor vrouwen wordt daarbij uitdrukkelijk niet uitgesloten.
In het algemeen moet de kerk meer zorg dragen voor de zorgen van “gemarginaliseerde groepen”. Als voorbeelden worden homo-, bi- en transseksuelen genoemd, evenals gescheiden mensen die zijn hertrouwd.
Volgens de verslagen heeft de coronapandemie een negatief effect gehad op het gemeenschapsleven. De conclusie was dat veel gelovigen niet zijn teruggekeerd naar de kerken.

Franciscus heeft in oktober 2021 het tweejarige synodale proces van de katholieke wereldkerk in gang gezet. In de VS begon het nationale overleg met dialoog in bisdommen en parochies. Er namen naar schatting 700.000 katholieken aan deel.

Inzendingen van alle 178 bisdommen in het land

Volgens de informatie weerspiegelt het synthesedocument de inzendingen van alle 178 bisdommen in het land. Daarnaast zijn er tal van bijdragen ontvangen van katholieke organisaties. Op basis van meer dan 22.000 individuele reacties werden in totaal 290 documenten opgesteld. De inhoud werd eind augustus doorgestuurd naar het Vaticaan.

De bisschoppen benadrukken dat de publicatie van de samenvattende tekst in het Engels en Spaans niet het einde van het verhaal is. Het is eerder een uitdrukking van “gemeenschappelijke vreugden, hoop en wonden” door katholieken in de Verenigde Staten.

Het rapport van de Amerikaanse bisschoppen kunt u hier lezen.

bron: domradio.de

beeld: shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *