Cursus Geestelijke zorg en Trauma


  • Datum: 28 september 2022 15:30 – 30 november 2022 21:30
  • Locatie: Vrije Universiteit
  • Adres: Gustav Mahlerplein 3, Amsterdam

Geestelijk verzorgers, pastores en predikanten hebben in hun werk regelmatig te maken met mensen die een traumatische ervaring hebben opgedaan. Hoe treed je deze mensen tegemoet en wat kun je voor hen betekenen, juist vanuit je eigen deskundigheid? Op deze vraag geeft de cursus ‘Geestelijke zorg en trauma’ antwoord. Psychologische en theologische verdieping wordt verbonden met de concrete beroepspraktijk.

Ook dit najaar organiseert ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld i.s.m. de Vrije Universiteit weer de cursus ‘Geestelijke zorg en trauma’. Deze cursus wordt gegeven op vier  woensdagmiddag/avonden in september, oktober en november.

De hoofddocent is professor Ruard Ganzevoort, hoogleraar praktische theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Deze cursus over hoe geestelijke zorg voor mensen die door allerlei vormen van trauma en geweld getroffen zijn, gestalte kan krijgen, is niet alleen interessant voor geestelijk verzorgers, pastores, predikanten maar voor iedereen die professioneel mensen begeleidt bij trauma en zingeving/levensbeschouwing. De cursus omvat 4 bijeenkomsten met ieder twee inleidingen en andere werkvormen waarin deelnemers zich de thematiek eigen kunnen maken. De thema’s die aan bod komen zijn:

  • bijeenkomst 1: psychotrauma: inleiding en theorie
  • bijeenkomst 2: trauma, levensloop en identiteit
  • bijeenkomst 3: trauma, cultuur en religie
  • bijeenkomst 4: ouderdom en posttraumatische spiritualiteit

bron: Raad van Kerken.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *