Groningse kerk huisvest 22 gasten uit Ter Apel.

‘Het is onze plicht als kerk om mensen in nood te helpen’

De Immanuelkerk in Groningen vangt tijdelijk 22 vluchtelingen uit Ter Apel op. Geen duurzame oplossing, zeggen de vrijwilligers en de dominee. Maar ondersteunen bij opvang en integratie van vluchtelingen kunnen kerken bij uitstek.

door Somajeh Ghaeminia in Trouw

Afgelopen zaterdag kwamen op initiatief van de kerkelijke hulporganisatie Inlia vertegenwoordigers van tientallen kerken bij elkaar in de Immanuelkerk. “We hadden een man of acht verwacht”, zegt Van der Werf. “Er kwamen 47 mensen van kerken uit de hele regio. Van de katholieke parochie tot de Nederlands Gereformeerde kerk. Op zondag ging de spreekwoordelijke kogel door de kerk en maandagavond vingen we de eerste mensen op.”

Tjip van der Werf is net terug van de spoedeisende hulp van het ziekenhuis in Groningen. Hij heeft er een vrouw uit Ter Apel naartoe gebracht die al twee weken niet meer kon lopen. “Daar kwam ik per toeval achter, op weg naar het schoolgebouw tweehonderd meter verderop, waar onze gasten kunnen douchen”, vertelt de voorzitter van de Kerkenraad Protestantse wijkgemeente Groningen-Zuid. “Daar moet iemand naar kijken”, zegt de gepensioneerde longarts.

Inmiddels slapen 295 asielzoekers in 17 kerken van allerlei denominaties in Groningen en Drenthe. “Er is vanuit alle hoeken een enorme beweging op gang gekomen”, zegt dominee Anita Akkerman. “Dat is prachtig om te zien en treft het hart van de diaconie: helpen waar geen helper is.”

lees het volledige artikel in het dagblad Trouw

beeld: asielzoekers in Ter Apel worden toegesproken door vz (Inlia.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *