Hoor je mij? over schuld en verzoening

Wat is de actualiteit van de biecht?

In de Dominicanenkerk in Zwolle staan ze er nog steeds, de biechtstoelen, en er zijn parochianen die zich de rijen op zaterdagmiddag nog wel herinneren. Ondertussen zijn ze vooral in gebruik als opslagruimte. Is daarmee het biechten ook iets van het verleden geworden?

Onder de titel Hoor je mij? staan in de periode juni-oktober verschillende programma’s in het teken van de biecht.‘Hoor je mij?’ Je vraagt het als je je ei kwijt wilt. Je geweten vraagt het wanneer je stoïcijns doorgaat, tegen beter weten in. Een vriendin vraagt het als ze het gevoel heeft tegen een muur te praten. Een onbekende vraagt het, terwijl jij doet alsof je niets gehoord hebt.

Het ritueel van de biecht voelt misschien als iets van een andere tijd, maar de thematiek is nog springlevend. Je herkent het vast: hoe zwaar schuldgevoelens aan je kunnen trekken, hoeveel durf het vraagt om open te zijn, en hoe helend het soms is om te delen wat je op je hart hebt.

Of denk aan de schandpalen op sociale media, en liefdeloze veroordelingen en beschuldigingen over en weer. Of nog groter: de thematiek van collectieve schuld. De klimaatcrisis, ongelijkheid, racisme, seksisme, koloniaal verleden, uitbuiting – hoezo ben je daar schuldig aan, en moet je je dan ook nog schuldig vóelen?

En dan: verzoening. Wat is dat en hoe doe je dat?

Kortom: de emoties, behoeften en ervaringen die te maken hebben met het aloude biechten zijn herkenbaar in ons persoonlijke en collectieve bestaan. In de programma’s van het thematraject Hoor je mij? bekijk je de biecht van verschillende kanten.
KLIK VOOR DE PROGRAMMA’S

In 2016, bij de viering van het 800-jarig bestaan van de Orde der Predikers, maakte Maarten Westerveen een serie radioreportages over de sacramenten. Hieronder is de aflevering over de biecht terug te luisteren.

Bron: Nieuwsbrief dominicanen
beeld: https://dominicanen.nl/zwolle-raam-doorkijk-kerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *