‘Nu is het Vaticaan aan zet’ laat patriarch Kyril weten

“Nu is het de beurt aan het Vaticaan”, zei het hoofd van de sectie buitenland van het Patriarchaat van Moskou, metropoliet Antony, afgelopen weekend tegen het Russische staatspersbureau RIA Novosti. 

“De Heilige Stoel heeft de voorbereidingen voor een in juni jl. geplande bijeenkomst in het Midden-Oosten stopgezet en heeft sindsdien geen enkel initiatief meer genomen. Het Vaticaan heeft niets gedaan om een ontmoeting in Kazachstan mogelijk te maken.”

Zorgvuldige voorbereiding

Volgens Antony moet een dergelijke ontmoeting even zorgvuldig worden voorbereid als de eerste ontmoeting tussen Kyril en Franciscus op Cuba in 2016. “Het resultaat moet een belangrijk, vruchtbaar document zijn, een gezamenlijke verklaring. Het mag geen bijeenkomst zijn aan de zijlijn van een congres”.

De metropoliet onderstreepte dat het contact tussen de paus en de patriarch “belangrijk en nuttig kan zijn in de huidige moeilijke wereldsituatie”. Als plaats voor een tweede ontmoeting van de twee komt Jeruzalem in het vizier. Volgens zijn eigen woorden is Franciscus bereid om Kyril te ontmoeten.

“Poetins misdienaar”

De Moskouse patriarch veroorzaakte herhaaldelijk verontwaardiging met uitspraken in de trant van Kremlin-baas Vladimir Poetin. Kyril I probeerde herhaaldelijk de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne te rechtvaardigen. Half maart gaf hij het hoofd van de nationale garde die in Oekraïne vecht, tijdens een viering een Maria-icoon.

In een interview in juni, zei paus Franciscus dat een ontmoeting met de Moskouse patriarch in Jeruzalem wederzijds was geannuleerd uit zorg dat dergelijke ontmoeting op dat moment “grotendeels verkeerd begrepen zou worden”. Tegelijkertijd grijpt de paus elke gelegenheid aan om de “krankzinnige oorlog” en degenen die ervan hebben geprofiteerd te bekritiseren. In een interview beschuldigde hij Kyril er indirect van op weg te zijn om “Poetins acoliet” en “staatsgeestelijke” te worden.

In 2016 omhelsden Francis en Kyril elkaar op het vliegveld van de Cubaanse hoofdstad Havana en benadrukten de wens voor meer samenwerking. Het was de eerste ontmoeting in de geschiedenis van de hoofden van de katholieke en Russisch-orthodoxe kerken.

bron: domradio.de

beeld: https://www.oikoumene.org/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *