Overleg Synodale Weg (D) langs de rand van de afgrond

Lange tijd dreigde op de huidige, vierde zitting van de Algemene Vergadering van de Synodale Weg in Frankfurt te mislukken. Maar uiteindelijk vond de vergadering, dank zij kundig crisismanagement een oplossing.

De vergaderzaal in het congrescentrum van de Frankfurter Messe draagt de naam “Harmonie”, maar woede, tranen en teleurstelling braken los op de vierde en beslissende Algemene Vergadering van het synodale pad – voordat uiteindelijk een brede meerderheid werd gevonden voor een centraal hervormingstraject.

Het hele project voor de toekomst van de katholieke kerk in Duitsland dreigde op een haar na te mislukken. Donderdagavond werd het document over een liberalisering van de katholieke seksuele moraal geblokkeerd door een minderheid van vooral conservatieve bisschoppen. Dit veroorzaakte een verlamming bij de Algemene Vergadering. Men erkende het recht van ieder, ook bisschoppen om tegen te stemmen, maar dat moet wel gebeuren het ontbrak aan openheid en broederlijkheid in de omgang met elkaar.

Slechts 33 van de 60 aanwezige bisschoppen hadden voor het document over de seksuele mariaal gestemd, terwijl een tweederde meerderheid voor aanname vereist was.
De lekenafgevaardigden stonden voor de vraag wanneer ze aan de “noodrem” zouden trekken en hun samenwerking met de bisschoppen zouden beëindigen. De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing, sprak van een crisis en zijn persoonlijke teleurstelling was duidelijk zichtbaar.
Het kernpunt van de teleurstelling zat in het feit dat de tegenstanders niet duidelijk maakten op welke inhoudelijke punten hun kritiek sloeg. ‘Laat uw gezicht zien!’, was het appel dat de leken aan de tegenstemmende bisschoppen deden. Dat resulteerde in een intern beraad van de bisschoppen en ze kwamen met voorstellen tot tekstwijzigingen. Daarmee was de kou uit de lucht.  

Voor meer details

Lees ook een interview van Vatican News

beeld: © Synodaler Weg/Maximilian von Lachner.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *