Religieuze wereldleiders benadrukken de bereidheid om samen te werken

Vredes- en dialooginitiatieven

De deelnemers aan het World Congress of Religions in Nur-Sultan (Kazachstan) benadrukten de wil om de samenwerking te intensiveren in het licht van wereldwijde crises. De meerderheid van de religieuze leiders keurde een eindverklaring van 35 punten goed.

Het Congres veroordeelt het ontketenen van militaire conflicten van welke aard dan ook: dergelijke conflicten hebben geleid tot bloedvergieten, onvoorspelbare kettingreacties en verstoorde internationale betrekkingen. De tekst noemt geen concrete voorbeelden, zoals de huidige oorlog in Oekraïne.

De deelnemers aan het congres benadrukken hun bereidheid om via gezamenlijke initiatieven bij te dragen aan vrede en dialoog tussen volkeren en culturen. Ze wijzen duidelijk elke vorm van “extremisme, radicalisme en terrorisme” af. Alleen door gezamenlijke inspanningen konden de negatieve gevolgen van de coronapandemie worden overwonnen.

Uitbreiding naar een “wereldwijd platform voor interreligieuze dialoog”

Daartoe wordt de conferentie in Kazachstan uitgebouwd tot een “global interreligious dialoog platform”. Daartoe willen ze samenwerken met internationale en nationale organisaties over de hele wereld, zo blijkt uit de slotverklaring.

Er is opdracht gegeven voor een passend concept. De basis voor toekomstig werk zal het ‘Document on Human Fraternity‘ zijn, dat paus Franciscus en de soennitische grootimam van Caïro, Ahmad al-Tayyeb, in 2019 ondertekenden.

Ongeveer 100 delegaties uit 50 landen reisden naar het World Congress of Religions, waar ook de paus dit jaar aanwezig was. Andere prominente deelnemers waren de Grieks-orthodoxe patriarch van Jeruzalem, Theophilos III, grootsjeik Ahmed al-Tayyeb en Israëls Sefardische opperrabbijn Yitzhak Yosef. De Russisch-orthodoxe Patriarch Cyril I was afwezig maar stuurde een vertegenwoordiger.

Congres van leiders van wereld- en traditionele religies

bron: domradio

beeld: https://www.biztoday.news/6th-Congress-of-Leaders-Astana-850×490.jpeg&f=1&nofb=1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *