Week tegen eenzaamheid

Jongeren voelen zich vaker “emotioneel” eenzaam.

Jongeren missen vriendschap, een hechte band of voelen zich in de steek gelaten.  Vier op de tien Nederlanders boven de 15 zeggen zich eenzaam voelen, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. Zij voelden zich in 2021 enigszins of zeer eenzaam. Vooral alleenstaande ouders en alleenstaanden kampten met eenzaamheid Dat zijn er meer dan in 2019, toen ongeveer een derde van de Nederlanders te maken had met eenzaamheid. Het CBS baseert zich op een enquête onder 7000 mensen, zegt het onderzoeksinstituut. 

Opvallend
jongeren geven vaker dan ouderen aan zich “emotioneel eenzaam” te voelen. Dat houdt onder meer in dat zij een hechte band met anderen missen of zich in de steek gelaten voelen. Het CBS heeft in de enquête niet gevraagd waar de gevoelens van eenzaamheid vandaan komen, maar CBS-socioloog Tanja Traag zegt tegen persbureau ANP dat bij jongeren vrijwel zeker de coronapandemie heeft meegespeeld. Dat de coronacrisis en bijbehorende maatregelen negatieve invloed hebben gehad op de mentale gezondheid van met name jongeren, was (NOS)

‘Urgent’ probleem
Onlangs werd bekend dat het kabinet de komende vier jaar in totaal 40 miljoen euro extra uittrekt om eenzaamheid tegen te gaan. Het geld is onder meer bedoeld voor anti-eenzaamheidsprojecten in gemeenten. Ook wordt het gebruikt voor een onderzoeksprogramma om beter te begrijpen wat tegen eenzaamheid werkt.

‘Ertoe doen’
Volgens staatssecretaris Van Ooijen wordt de “urgentie” om eenzaamheid aan te pakken alleen maar groter “in de tijd waarin we nu leven”. “De coronaperiode heeft ons extra bewust gemaakt van het feit dat iedereen te maken kan krijgen met eenzaamheid”, schrijft hij aan de Tweede Kamer. “Het gevoel ‘erbij te horen’ en ‘ertoe te doen’ is voor ieder mens een basisbehoefte.”

Een klein gebaar kan al een verschil maken, aldus de staatssecretaris. De aankondiging van de investering van het kabinet valt samen met de start van de Week van de Eenzaamheid, die nog tot en met 6 oktober duurt.

Ontmoeten en verbinden
Vanaf 29 september tot en met 6 oktober is het de Week tegen de Eenzaamheid met talloze initiatieven. Volgens de organisatie staan “ontmoeten en verbinding centraal”.

Benieuwd naar wat er allemaal georganiseerd wordt in jouw gemeente? Bekijk het overzicht op eentegeneenzaamheid.nl.

(Bron: min van VWS en NOS)

beeld: https://www.denhaag.nl/EHBE_jongeren.png

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *