De 28e Titus Brandsma Lezing

De 28e Titus Brandsma Lezing wordt in 2022 georganiseerd op vrijdag 14 oktober. In verband met de verbouwing van de Stevenskerk wijken we dit jaar uit naar de Cenakelkerk in Heilig Landstichting. Hier is ruimte voor 200 gasten. De lezing wordt ook live gestreamd én is nadien via YouTube terug te kijken.

2022 is het jaar dat Titus Brandsma heilig verklaard is. Een perfecte aanleiding om een spreker uit te nodigen die dieper op het thema heiligheid zal ingaan. Herwi Rikhof is emeritus hoogleraar systematische theologie en als pastor verbonden aan de Cenakelkerk.

De kerk waar dit jaar de lezing gehouden wordt biedt (letterlijk) een bijzondere achtergrond. Op de muren van de Cenakelkerk zijn op twee verschillende manieren heiligen en heiligheid verbeeld: in de mozaïeken en in de schilderingen. De stijl van de mozaïeken in de absis en zijkapel behoort tot de traditie van Beuron, een beweging van christelijke kunst waarbij teruggegrepen werd op de vroegchristelijke stijl. Schilder Piet Gerrits is door die beweging beïnvloed en de heiligheid die uit die twee mozaïeken spreekt is een ‘verheven’ heiligheid, geaccentueerd door het vele goud een ware eyecatcher.

Cenakelkerk, Het Nieuwe Paradijs, apsismozaïek, 1923
bron: Piet Gerrits en de H.Landstichting

Door geldgebrek bleef het bij deze twee mozaïeken en versierde Piet Gerrits de rest van de kerk met schilderingen van alledaagse tafrelen. In die schilderingen zien we het gewone leven zoals hij dat waarnam: karavanen, vissers, mensen in de soek, mannen bij een poort. Lees meer
Een mooie metafoor, want in dat gewone alledaagse leven vindt het religieuze leven plaats. Beide stijlen staan symbool voor de twee vormen van heiligheid die centraal zullen staan in de Titus-Brandsma-lezing: verheven en alledaagse heiligheid.

Datum: Vrijdag 14 oktober 2022
Inloop vanaf 15.00 uur Aanvang lezing: 15.30 – 17.00 uur
Borrel: 17.00 – 18.00 uur in de Piet Gerritszaal van de nabijgelegen begraafplaats
Locatie: Cenakelkerk, Pastoor Rabouplein 1, 6564 BP Heilig Landstichting
Aanmelden kan via dit aanmeldformulier.

De livestream van de lezing is op 14 oktober via deze link te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *