‘Maak ruimte voor zingeving en religie op het werk’

Betekenisvol interview • Zinvol werk levert werknemers op die gezonder zijn. Bijzonder hoogleraar Maroesjka Versantvoort onderzoekt hoe dat werkt. Nu de rol van religie in de samenleving afneemt, is werk voor sommigen dé bron van zingeving in het leven. Dat zinvol werk gelukkiger, actiever en gezonder maakt, is al langer bekend.

Voor driekwart van de Nederlanders is inhoudelijk leuk werk belangrijk, zo weet Maroesjka Versantvoort, (foto) die namens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) de leerstoel arbeid en zingeving bekleedt. “Zelfs zo belangrijk dat de helft van de werkenden ook zou willen werken als dat niet meer zou hoeven voor het geld. Slechts een kwart zou in dat geval willen stoppen met werken.”

Versantvoort, die vrijdag aantrad als bijzonder hoogleraar arbeid en zingeving aan de Protestantse Theologische Universiteit, met faculteiten in Amsterdam en Groningen, schetst het beeld van een paradoxale samenleving, die enerzijds iedereen wil laten meedoen, en anderzijds mensen uitsluit. Van een samenleving die gelukkig en welvarend zou moeten zijn, maar tegelijkertijd mentaal zieker. Van werkgevers die staan te springen om personeel, maar niet in staat zijn nieuwe mensen te behouden….

“De waarde van werk is zo groot, dat daar ook zeker een taak ligt voor kerken. Maar er is nauwelijks theologisch perspectief op werk. Mensen vragen zich af: Wie ben ik nog als ik mijn baan niet meer heb? Hoe betaal ik in dat geval de rekeningen? Hoe combineer ik werk met mijn gezin? Waar doe ik het allemaal voor? De kerken kunnen mensen troosten, ondersteunen en handreikingen geven om zich als werknemer staande te houden in de moderne samenleving.”

Lees het volledige artikel in het dagblad Trouw

beeld: https://krant.trouw.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *