Vaticaans onderzoek misbruik nog steeds niet transparant

brief uit Rome – La Croix International door Robert Mickens |

Het is zeer teleurstellend om dit te moeten zeggen, maar de paus en zijn assistenten in Rome blijven de eisen voor transparantie negeren als het gaat om het omgaan met beschuldigingen van seksueel misbruik tegen prominente geestelijken.

Daarom een advies aan iedereen die seksueel is misbruikt door een katholieke priester of bisschop: als het misdrijf nog steeds binnen de verjaringstermijn valt, meld het dan onder geen beding aan kerkelijke autoriteiten, vooral niet aan die in het Vaticaan. Nee, ga direct naar de politie. Anders is er geen garantie dat uw aangifte serieus wordt genomen of op een transparante manier wordt onderzocht. Helaas is dat de enige conclusie die we kunnen trekken na verschillende recente pogingen van Vaticaanse functionarissen – waaronder paus Franciscus – om in het geheim onderzoek te doen naar hooggeplaatste geestelijken die beschuldigd worden van misbruik, zonder zelfs de vermeende slachtoffers van het proces of de uitkomst ervan op de hoogte te stellen.

Een van de laatste gevallen was die van bisschop Gustavo Zanchetta , een Argentijnse priester die Franciscus in 2013 tot bisschop verhief kort nadat hij paus was geworden. De bisschop werd beschuldigd van seksueel misbruik van seminaristen, maar Franciscus weigerde de beschuldigingen te geloven. Hij stond toe dat Zanchetta in augustus 2017 op 53-jarige leeftijd ontslag nam uit zijn bisdom en haalde hem in december van dat jaar naar het Vaticaan voor een ​​nieuwe baan die de paus speciaal voor hem had geregeld. Afgelopen maart heeft een rechtbank in Argentinië de bisschop veroordeeld tot vier en een half jaar gevangenisstraf, maar hij heeft – tot afgrijzen van zijn aanklagers – op de een of andere manier toestemming weten te krijgen om zijn straf uit te zitten in een klooster.

Houd het stil, maar ontken het niet

Dan was er het geval van kardinaal Marc Ouellet, prefect van het Dicasterie van Bisschoppen. Mediaberichten in zijn geboorteland Canada onthulden afgelopen augustus dat een volwassen vrouw de kardinaal in 2021 bij Vaticaanse functionarissen had aangeklaagd. Ze zei dat hij haar jaren eerder had onderworpen aan ongewenste aanrakingen en kussen toen hij aartsbisschop van Quebec was. Toen het nieuws openbaar werd, gaf een woordvoerder van het Vaticaan toe dat er een vooronderzoek was geweest, maar dat de beschuldigingen niet geloofwaardig werden geacht. Er werd echter ook ontdekt dat het onderzoek niet de protocollen volgde voor het onderzoeken van bisschoppen, zoals beschreven in de “moto propio” Vos estis van de paus . Dat document uit 2019 zou een sprong voorwaarts zijn in het omgaan met beschuldigingen tegen de hoogste prelaten van de kerk. Als u zoekt, vindt u het woord “transparantie” niet in de tekst. En inderdaad, het wordt steeds duidelijker dat de paus en zijn mannen die belast zijn met dergelijke onderzoeken naar beschuldigingen tegen bisschoppen – net als hun voorgangers sinds onheuglijke tijden – niet erg gemakkelijk voelen met de eisen van Vos Estis.

Nederlandse media onthullen weer een geheim onderzoek
Het laatste bewijs daarvan kwam deze week toen een woordvoerder van het Vaticaan toegaf dat de Congregatie voor de Geloofsleer (CDF) drie jaar geleden stilletjes een onderzoek opende naar beschuldigingen van misbruik tegen bisschop Carlos Ximenes Belo SDB , de Nobelprijswinnaar voor de Vrede en onafhankelijkheidsleider van Oost-Timor. De woordvoerder onthulde ook dat de CDF de 74-jarige bisschop in 2020 beperkingen oplegde en ze een jaar later verscherpte. Men veronderstelt dat dit gebeurde omdat de beschuldigingen geloofwaardig werden gevonden.
Waarom horen we pas nu daarover? Omdat journalisten de woordvoerder van het Vaticaan dringend om een reactie hadden gevraagd op een publicatie van het Nederlandse Weekblad De Groene Amsterdammer. Het blad had een verhaal over bisschop Belo gepubliceerd op grond van getuigenissen die de afgelopen twee decennia waren verzameld. Zonder dit artikel zou niemand dan ook maar iets geweten hebben van het CDF-onderzoek of de sancties tegen de bisschop. Zelfs als de personen die het misbruik hebben gemeld privé op de hoogte zijn gesteld van de uitkomst van het onderzoek (hoewel het erop lijkt dat dit niet het geval was), is het duidelijk dat het Vaticaan niet van plan was het openbaar te maken.
Net als het onderzoek naar kardinaal Ouellet, bleef het Vaticaan stil totdat de media de acties aan het licht brachten die het tegen bisschop Belo had ondernomen.

Doet denken aan de zaak McCarrick
En erger nog, het lijkt erop dat – zoals het geval was met de voormalige kardinaal Theodore McCarrick in de Verenigde Staten – functionarissen in Rome en in Oost-Timor zich jarenlang goed bewust waren van het beledigende gedrag van de bisschop. Natuurlijk waren dit “slechts geruchten”, maar klaarblijkelijk waren ze geloofwaardig genoeg voor paus Johannes Paulus II en kardinaal Crescenzio Sepe, toen prefect van Propaganda Fide, om in 2002 het ontslag van bisschop Belo (destijds 54) aan te nemen, ogenschijnlijk vanwege “gezondheid redenen”. Vervolgens werd hij naar Mozambique gestuurd. Net als bij McCarrick hebben Vaticaanse functionarissen Belo stilletjes een aantal beperkingen opgelegd zonder zijn vermeende slachtoffers of het grote publiek te informeren. Dit is ernstig onrecht. Niet omdat misbruikers publiekelijk moeten worden beschaamd of vernederd, maar omdat de misbruikten het recht hebben – en de noodzaak – om te weten dat de pastors van de kerk en andere autoriteiten hun getuigenis geloven.
Hoeveel andere bisschoppen en priesters zijn stilletjes gedisciplineerd vanwege misbruik? En hoeveel van de mensen die ze hebben misbruikt, blijven het moeilijk vinden om naar voren te komen uit angst dat niemand hen zal geloven? Er zijn vele beloften, talrijke documenten en zeer krachtige woorden in dit pontificaat geweest over de noodzaak om “deze misdaden die het vertrouwen van de gelovigen beschamen” te voorkomen en te bestrijden (vgl. Vos estis ).Maar dat vertrouwen is al beschaamd. En het zal niet worden hersteld totdat de paus, de bisschoppen en andere kerkelijke autoriteiten alle onderzoeken naar seksueel misbruik met volledige transparantie beginnen af ​​te handelen.
Volg mij op Twitter @robinrome

Read more at: https://international.la-croix.com/news/letter-from-rome/the-vaticans-investigation-of-sex-abuse-cases-still-not-transparent/16683

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *