Waarom komen veel kerkgangers na corona niet terug?

door Dirk Schinkelshoek in het Nederlands Dagblad

Sinds de coronatijd missen we mensen die eerder altijd in de kerk zaten, bekende onlangs een bevriende predikant. Vooral gezinnen met kinderen komen minder naar de zondagse diensten. Hoe komt dat? Zijn door het virus mensen hun geloof kwijtgeraakt? Of is er iets anders aan de hand?

Echt hard onderzoek is er nog niet naar gedaan. Maar dat de kerken in twee coronajaren betrokken kerkgangers zijn kwijtgeraakt, is wel duidelijk. In de kerkdienst zelf zijn bekende gezichten na de lockdowns niet meer teruggekeerd, leert een informele rondgang langs enkele predikanten en kerken. 

Kindernevendienst
Op een paar plaatsen waar vóór corona nog actief kinderwerk was, blijkt nog nauwelijks een kindernevendienst te zijn. Want: geen kinderen. Of geen leiding. Of allebei. Vooral gezinnen met kinderen laten zich op zondag minder vaak zien. Ze kijken thuis naar de dienst, klinkt het. Omdat de pubers dat na een avondje stappen liever willen. Of ze zijn uitgeweken naar een naburige (evangelische) gemeente, die in coronatijd de livestream beter op orde had. tekst loopt door onder de advertentie

Voorspelling
Uit onderzoek van deze krant bleek dat 15 procent van de kerkgangers van vóór 2020 verwachtte na de crisis minder vaak ter kerke te gaan; 4 procent wist toen al zeker dat ze niet of nauwelijks nog zouden gaan.. Het is spannend na te gaan of die voorspellingen zijn uitgekomen – of dat het nog erger blijkt te zijn. 

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *