Kardinaal Schönborn: Eucharistie in Bahrein “groot teken van bemoediging”

Kardinaal Christoph Schönborn beschreef de grote pauselijke mis met 28.000 katholieke gelovigen in het nationale stadion van Bahrein op zaterdagochtend als een “groot teken van bemoediging”. Het bezoek van de paus aan het Arabische land is een “belangrijke mijlpaal”, zei de aartsbisschop van Wenen.
Pauselijke Mis in Bahrein: “Demilitarisering van het hart”

Devin Watkins en Anne Preckel – Bahrein en Vaticaanstad

Radio Vaticaan sprak met de kardinaal die paus Franciscus deze zaterdag in Bahrein vergezelt, net voor het begin van de mis. “Voor mij is de bijeenkomst hier in Bahrein een bijzonder sterk teken”, zei de aartsbisschop van Wenen. “Ik zit nu in het heiligdom met 28.000 katholieken uit de regio, die erg blij zijn hun geloof te kunnen uiten hier, samen met de paus, is het kunnen vieren van de mis een enorm teken van bemoediging en we kunnen de koning van Bahrein alleen maar dankbaar zijn voor het mogelijk maken van deze opening.”

De koninklijke familie in Bahrein is welwillend tegenover de plaatselijke katholieke kerk. In 2013 schonk koning Ahmad bin Isa Al Khalifa land aan de katholieke gemeenschap voor de bouw van de kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw van Arabië. In de kerk op vrijdagavond leidde de paus een oecumenisch gebed met kerkvertegenwoordigers. Schönborn ziet de bouw van de kerk als een teken dat “christenen zich hier vrij kunnen bewegen in dit land en ook vrij hun geloof kunnen uiten”.Radio Vatican Podcast: Kardinaal Schönborn op de pauselijke reis naar Bahrein

Reizen als belangrijke mijlpaal

De reis van de paus naar het Arabische koninkrijk vestigt de aandacht op de katholieke gemeenschap die daar woont, die in een minderheidssituatie verkeert. De kardinaal ziet het feit dat de paus zich op deze mensen richt en samen met hen de mis viert, als een belangrijk teken.

“Het is een evenement dat een zeer belangrijke mijlpaal markeert. En we kunnen hopen dat het zich naar andere landen zal verspreiden en dat godsdienstvrijheid echt een hoeksteen van coëxistentie zal worden.”

Schönborn zelf is al decennialang een gewaardeerde gesprekspartner in de islamitische wereld. De islamitische zijde heeft uitdrukkelijk verzocht dat hij paus Franciscus in Bahrein zou vergezellen. Volgens het Kathpress-agentschap heeft sjeik Abdulrahman bin Mohammed bin Rashid Al Khalifa, voorzitter van de Hoge Raad voor Islamitische Zaken in Bahrein, Schönborn uitgenodigd. Deze kans vervult de kardinaal “met grote vreugde en dankbaarheid”, vertelde hij aan Vatican News in Bahrein.

Belangrijke gebaren

Kardinaal Schönborn was ook aanwezig op het interreligieuze Bahrain Forum for Dialogue, dat de paus en de soennitische grootimam Ahmad al-Tayyeb vrijdagochtend samen sloten. Het werd georganiseerd door de Hoge Raad voor Islamitische Zaken in Bahrein in samenwerking met de Moslimraad van Ouderen. 

De gezamenlijke interreligieuze slotact met Francis en al-Tayyeb was volgens Schönborn het “hoogtepunt” van het evenement:

“Ze spraken samen, ieder voor zich, maar met een grote raakvlakken, op basis van wat ze samen ondertekenden in Abu Dhabi 2019, het ‘Document on Human Fraternity for Peaceful Coexistence in the World’, waarin het gaat over universele broederschap .”

basis van vriendschap

“Twee diepgelovige mensen ontmoeten elkaar met veel respect en wederzijds begrip.”

Volgens Schönborn ging er een belangrijk signaal uit voor alle gelovigen. Dit zijn geen formele gebaren, maar een solide basis voor religieuze samenwerking is al voelbaar:

“Wat mij zo imponeert, is dat hier niet alleen een dialoog tussen twee religies wordt gevierd of georganiseerd, maar dat er ook een echte vriendschap is ontstaan ​​tussen de twee leiders. En voor beiden is deze vriendschap eigenlijk de basis van de interreligieuze dialoog, de ontmoeting, want het is niet zomaar een dialoog maar een echte ontmoeting. Twee diepgelovige mensen ontmoeten elkaar met veel respect en wederzijds begrip. En vandaar de aanmoediging die de paus ons katholieken geeft: durf andere mensen van andere religies te ontmoeten, als mensen eerst. Omdat we de mensheid gemeen hebben, hebben we gemeen dat we kinderen van God zijn. En op deze basis kunnen we elkaar samen ontmoeten, met veel respect voor elkaars overtuigingen,

(Vaticaan nieuws – pr)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *