Paus stuurt voltallige leiding Caritas Internationalis weg

Een volslagen verrassing |

De volledige leiding van de internationale katholieke hulporganisatie Caritas is dinsdag door paus Franciscus naar huis gestuurd en vervangen door een driekoppig tijdelijk bestuur. De redenen ervoor lijken te maken te hebben met managementproblemen die wellicht een onveilige werksfeer schiepen.

door Hendro Munsterman voor het AD

VATICAANSTAD

‘Het kwam voor iedereen als een volslagen verrassing’, zegt Kees Zevenbergen, de directeur van Cordaid, de Nederlandse tak van Caritas Internationalis. Het pauselijk decreet werd dinsdag in Rome tijdens een grote internationale vergadering van de hulporganisatie voorgelezen door kardinaal Luis Antonio Tagle. Caritas heeft 162 (vaak nationale) afdelingen en biedt in tweehonderd landen humanitaire hulp.

Tagle noemde het ‘een proces van nederigheid en onderscheiding’. ‘Dit nieuws brengt sommigen van jullie misschien wat onrust of verwarring’, zei de kardinaal. Maar hij verzekerde de aanwezigen dat ‘dit besluit van de Heilige Vader genomen is na zorgvuldig en onafhankelijk onderzoek’. Aloysius John, de secretaris-generaal die sinds 2019 in functie was bij Caritas, was tijdens de bekendmaking afwezig. Volgens ingewijden heerste er in de zaal grote stilte, maar volgens Zevenbergen volgde daarop ‘applaus voor de nieuwe leiding’.

Vlak daarna publiceerde het Vaticaan het pauselijke decreet en een vier pagina’s tellende verklaring. Het pauselijk ingrijpen volgt volgens de verklaring op ‘door onafhankelijke deskundigen’ uitgevoerd ‘onderzoek naar de werkomgeving van het secretariaat-generaal’.

lees het volledige bericht in het Nederlands Dagblad

beeld: https://www.caritas.org/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *